Putnik, retkost u doba pandemije

VIDEO K9: Sunovrat turizma od početka pandemije korona virusa do danas nije zaustavljen, a država se nije pokazala kao jaka kočnica u ovom procesu, smatraju u Inicijativi turističkih agencija Srbije.

0
27

Pre tačno godinu dana SZO zvanično proglasila pandemiju virusa Covid 19. Jedna od njenih posledica je ograničena mogućnost putovanja koju je osetio najveći broj građana, a veliki broj radnika u turizmu i ugostiteljstvu ostavio bez posla. Inicijativa turističkih agencija Srbije smatra da situacija u ovim oblastima privrede, naročito u turizmu, nije bitnije poboljšana od početka pandemije do danas.

Ljudi su, kaže Dragan Subotić, još uvek uplašeni, mnoge zemlje su i dalje zatvorene, a putovanja se smatraju visokorizičnim faktorom u prenošenju virusa. On je dodao da se turistička privreda teško oporavlja i u zemljama koje su relativno otvorene za putovanja, poput naše, jer je veliki deo potencijalnih putnika preplašen i ne zna kako da se organizuje.

Situacija nije puno drugačija ni u drugim zemljama kada je u pitanju donošenje mera za suzbijanje širenja virusa, naveo je Dragan Subotić, a bez iole stabilnih uslova za rad turizma i ugostiteljstva apsurdno je bilo šta i organizovati. Razumevanje i pomoć koje su na početku tražili od države, kako je rekao, nisu dobili.

Rizici za osiguravajuće kompanije koje su upletene u poslovanje turističkih agencija sada su sto puta veći nego 2019. godine i te kompanije našle su se u bezizlaznoj situaciji koju pokušavaju da reše nametanjem svoje polise koja je neophodna za rad turističke agencije po 300 posto skupljoj ceni nego što je bila pre pandemije, a to je problem koji je država trebala da reši, zaključio je Subotić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.