Putin naložio pripajanje vojnih snaga Južne Osetije

Ruski predsednik Vladimir Putin u utorak je naredio svojim službenicima da potpišu ugovor kojim će oružane snage gruzijske pokrajine Južne Osetije de fakto uklopiti u zapovednu strukturu Vojnih snaga Ruske Federacije, javio je Rojters, pozivajući se na RIA novosti.

0
287

Gruzija je osudila taj potez, a za očekivati je da će isto učiniti brojne zapadne države, uz optužbu da Kremlj u tišini priprema aneksiju dela teritorije druge suverene države, nakon što je isto napravljeno s Krimom pre dve godine.

Moskva de fakto već godinama kontroliše Južnu Osetiju, planinsku regiju na severoistoku Gruzije, ali je dosad tu regiju službeno tretirala kao nezavisnu državu.

Prema tekstu predloga za koji Putin insistira da se potpiše što pre, separatisti u Južnoj Osetiji bi uz blagoslov Moskve trebalo da prihvate nove operativne procedure za njihove oružane snage, dok će struktura i ciljevi tih oružanih snaga biti formirani u dogovoru s Rusijom.

U sporazumu takođe stoji da se pripadnici oružanih snaga Južne Osetije mogu prebaciti u Oružane snage Ruske Federacije u ruskoj bazi u Južnoj Osetiji. Nadalje, separatisti će smanjiti vlastite oružane snage u skladu s brojem novih vojnika koje u svojoj bazi zaposle Rusi. Ugovor sa separatistima trebalo bi da zaključe ruski ministri odbrane i spoljnih poslova.

Gruzijski šef diplomatije Mihail Janelidze je tu najavu žestoko osudio.

“Bilo koji sporazum između Ruske Federacije i de fakto vodstva Južne Osetije nije legitiman. Takvi koraci ne vode prema očuvanju mira i narušavaju mirovni proces, nužan za razrešenje konflikta”, navodi se u izjavi Janelidzea.

Južna Osetija se od Gruzije odvojila u ratu nakon raspada Sovjetskog Saveza, a situacija je dodatno eskalirala 2008. godine kada je Rusija u Južnu Osetiju poslala svoje trupe s objašnjenjem da želi da zaštiti civile te pokrajine od gruzijskih snaga. Gruzija je, uz diplomatsku, ali ne i vojnu podršku zapadnih sila, taj potez nazvala običnom otimačinom teritorije.

Nakon kratkog rata Rusija je priznala Južnu Osetiju kao nezavisnu državu, ali njihov potez je sledila tek nekolicina drugih međunarodno priznatih država.

Južnu Osetiju je kao nezavisnu državu do sada priznalo pet suverenih država (Rusija, Nikaragva, Nauru, Venecuela i Tuvalu), dok je međunarodne organizacije poput UN-a, OEBS-a, Evropske unije, itd, smatraju delom Gruzije.

Sa druge strane, kritičari ruske spoljne politike pak smatraju da je intervencija u Južnoj Osetiji bila tek eksperiment za kasniju aneksiju Krima. (Agencije, RTV)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.