Putin i Makron tope predizborni led

Ruski predsednik Vladimir Putin posetiće danas Pariz. Sve do ponedeljka o toj iznenadnoj poseti nije bilo ni reči, a onda su je odjednom potvrdili i Jelisejski dvorac i Kremlj.

0
408

Povod postoji – šefovi država zajedno će u Versaju otvoriti izložbu kojom se obeležava 300 godina francusko-ruskih diplomatskih veza, ali i razlog – Putinu je poziv uputio novoizabrani predsednik Francuske Emanuel Makron.

Taj susret će, u svakom slučaju, biti prilika da se dva lidera lično upoznaju i razgovaraju o nizu pitanja, uključujući i ona sporna.

Inače, izložbu je pripremio ruski državni muzej „Ermitaž“ u Velikom Trijanonu dvorca Versaj povodom 300. godišnjice od posete Petra Prvog Francuskoj. To je bila prva poseta ruskog monarha, koji je postavio stabilne temelje u odnosima dve zemlje.

Kako je saopštio Kremlj, tokom sastanka na najvišem nivou biće razgovora o stanju i perspektivama razvoja rusko-francuskih odnosa u političkoj, trgovinsko-ekonomskoj i kulturno-humanitarnoj sferi.

Takođe, lideri će razmeniti mišljenja o aktuelnim međunarodnim i regionalnih pitanjima, pre svega o koordinaciji napora u borbi protiv terorizma i regulisanju krize u Siriji i Ukrajini.

Za vreme predizbornih debati Makron je politiku Moskve nazivao opasnom i isticao je da neće ići na zbližavanje sa Kremljom. Međutim, u Kremlju često ponavljaju da ne bi trebalo uzimati ozbiljno izjave koje se daju za vreme predizborne kampanje, već da je važno šta političar govori i kakve mere preduzima posle izbora.

Sa druge strane, 40 odsto ispitanika u Rusiji smatra da nikakvih promena u bilateralnim odnosima neće biti, bez obzira na to ko je u Francuskoj došao na vlast.

Analitičari ocenjuju da će susret Putina i Makrona „otopiti led“ između dve zemlje i označiti početak bilateralnih odnosa koji će biti zasnovani na poverenju.

Najnovija istraživanja pokazuju da svaki peti Rus očekuje poboljšanje odnosa sa Francuskom nakon izbora Makrona na mesto predsednika, a takođe više od polovine Rusa se odnosi pozitivno prema njegovoj pobedi na izborima. (sputnik)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.