Putevima rimskih imperatora

VIDEO K9: Putevima rimskih imperatora, naziv je izložbe koja će prvi put biti dostupna široj publici u Srbiji u Novom Sadu, na sajmu turizma, od 5. do 7. oktobra.

0
578

Na izložbi će biti viđeno 18 bronzanih portreta, kojima se Srbija u svetu predstavlja kao domovina 18 rimskih careva, zajedno sa maketom vojnog logora i grada Viminacijuma.

Autor ove izložbe, koja je do sada gostovala širom sveta, je dr Miomir Korać.

“Dakle, ovde ćemo doneti 18 glava rimskih imperatora. Jedan brend. Ja čak i ne razumem dovoljno brend, ali jedan brend koji može da donese značajan novac. 18 rimskih imperatora rođeni na teritoriji Srbije, a 7 samo u Sirmijumu, zamislite, u Sremskoj Mitrovici”, rekao je dr Korać.

Korać je sa Arheološkim institutom pokrenuo projekat Putevima rimskih imperatora po Srbiji, čija je osnovna ideja da se sva carska mesta na teritoriji Srbije , koja su od nemerljivog istorijskog i arheološkog značaja, povežu u jednu celinu.

“Viminacijum kao takav stotinak hiljada posetilaca posećuje. Poenta je zaista da napravimo i to je cilj ovakvih manifestacija, da tih stotinak hiljada preraste u 300 hiljada, da napravimo celu rutu. Od ulaska Dunava kod Apatina, pa do izlaska kod Kragujevca. To je poenta, da te zvezde, Sirmijum, Viminacijum i tako dalje, da svi oni rade jedan za drugog. To je poenta. Da napravite niz. Kažu, ako imate tri, odnosno četiri tačke, dovoljno je da dovedete velike turoperatere. Sa četiri tačke možete da dovedete 150.000 Čileanaca, ali morate mnogo da radite za te četiri tačke da budu dostupne stalno”, naveo je dr Korać.

Putevi rimskih imperatora treba da povežu sva mesta sa bogatim antičkim nasleđem u jedinstvenu kulturnu rutu dugačku preko 600 kilometara i iskoristi je za za razvoj kulturnog turizma.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.