“Putevima predaka” u Arhivu Vojvodine

VIDEO K9: Izložba slika "Putevima predaka" nastalih na istoimenoj likovnoj koloniji, svečano je juče otvorena u Arhivu Vojvodine.

0
33

Slike i skulpture koje prikazuju bogatstvo srpskog kulturnog naselja sabrane su u šestoj po redu izložbi pod nazivom “Putevima predaka”, koja je, u organizaciji Udruženja Srpski krajevi, u sredu svečano otvorena u prostoru Arhiva Vojvodine.

Dela su nastala u okviru likovne kolonije „Putevima predaka”  koju od 2017. godine organizuje ovo udruženje, a ove godine izloženo je 21 umetničko delo od jedanaest autora.

Značaj ovog likovnog okupljanja, naveo je Slaviša Rujević predsednik Udruženja Srpski krajevi, ogleda se u afirmaciji mladih i neafirmisanih autora i motivaciji da savremenim izrazom stvaraju u duhu tradicionalnih vrednosti srpske kulture, dajući time doprinos podizanju svesti o važnosti očuvanja sopstvene kulture, tradicije i identiteta, koji se ogleda u njihovim delima.

Slike nastale na kolonijama Putevima predaka do sada su prikazane na izložbama u Kulturnom centru Novog Sada, Muzeju Vojvodine, a sada ih novosadska publika ima priliku da vidi i u Arhivu Vojvodine. Ove godine Udruženje je nagradilo umetnike čija dela su ocenjena kao najbolja. Prvonagrađeni je slikar iz Zrenjanina Boško Ivić za bistu Hajduk Veljko, drugonagrađena je akademska slikarka i profesorka Likovne kulture Snežana Mandić za ulje na platnu Manastir Kumanica, a nagrađen je i Vladan Nikolić za akril na platnu Vuk Karadžić.

Svečanost su uveličali solisti i kulturno-umetnička društva izvođenjem tradicionalnih numera iz različitih srpskih krajeva. Naredna likovna kolonija biće održana do kraja leta, a iz Udruženja najavljuju i realizaciju tematske izložbe koja bi obuhvatila dela nastala svim kolonijama koje su do sada organizovali.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.