Putevaima predaka

VIDEO K9: Izložba "Putevima predaka" koju je organizovalo Udruženje Srpski krajevi, otvorena je prošle nedelje u Arhivu Vojvodine i može se pogledati do 5. aprila.

0
61

Dela na izložbi koja je 23. marta svečano otvorena u Arhivu Vojvodine, nastale su na likovnim kolonijama pod nazivom „Putevima predaka“ čija su stalne teme kulturno nasleđe, istorija, tradicija i zavičaj srpskog naroda, pa se u umetničkim radovima mogu videti portreti značajnih ličnosti, detalji iz srpskih narodnih ili istorijskih događaja, pejzaži raznih srpskih krajeva i sve drugo čime se daje doprinos očuvanju srpskog kulturnog nasleđa.

Likovna kolonija „Putevima predaka“ je do sada održana pet puta od 2017. do 2021. godine u Novom Sadu i na Fruškoj Gori sa ciljem afirmacije stvaralaca u duhu očuvanja kulture i tradicije, a dela slikara različitih generacija koja su na njima nastala, do sada su prikazana na izložbama u Kulturnom centru Novog Sada, Muzeju Vojvodine i Arhivu Vojvodine.

Značaj ovog likovnog okupljanja, kkao je naglašeno, ogleda se u afirmaciji mladih i neafirmisanih autora i motivaciji da savremenim izrazom stvaraju u duhu tradicionalnih vrednosti srpske kulture.

Udruženje Srpski krajevi ovom prilikom dodelilo je zahvalnice svima koji su podržali likovnu koloniju i izložbu na kojoj su dela 22 slikara i jednog vajara predstavljena javnosti. Akademska slikarka Snežana Mandić dobila je prvu nagradu za ostvarenje umetničkog dela.

Iz Udruženja Srpski krajevi ističu da su neke od slika nastalih na prethodnim likovnim kolonijama našle svoje trajno mesto u institucijama kao što su Predsedništvo Republike Srbije, Skupština AP Vojvodine, Muzej Vojvodine, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, Fond za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu AP Vojvodine i drugim.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.