Put istine i glume Svetlane Cece Bojković

VIDEO K9: Izložba posvećena bogatom glumačkom radu Svetlane Bojković, ovogodišnje dobitnice Sterijine nagrade z aživotno delo, upriličena je u okviru 64. Sterijinog pozorja u Srpskom narodnom pozorištu.

0
494

Izložba u čast ovogodišnje dobitnice Sterijine nagrade za životno delo, Svetlane Cece Bojković, pod nazivom ,,Svetlana Bojković – umetnost glume ili traganje za istinom”, prikazuje njen uspešan pedesetogodišnji rad i ostvarenja u pozorišnom, filmskom, radiodramskom i televizijskom stvaralaštvu, ali i njenom pedagoškom i društvenom angažmanu.

“Velika je čast kada neko od kustosa dobije priliku da radi izložbu ovako jedne gromade od umetnice glume koja je ostavila trag poluvekovni u svim medijima u kojima gluma može da se eksponira”, istakao je Zoran Maksimović, autor izložbe.

Izložba je zasnovana na bogatoj i raznovrsnoj građi koju čine dokumenta, nagrade i priznanja, audio i video zapisi predstava, televizijskih i radio programa i filmova, plakati, fotografije, kostimi, nagrade naše cenjene glumice.

“Tu imamo i ove male monitore gde imamo inserte iz predstava, tv-a, filma, inserte iz radio drama, kostime, imamo i te velike panoe i to je podeljeno po njenom opusu na pozorište, televiziju, film i radio”, pojasnio je Maksimović.

Posetioci izložbe imaju prilike da vide i fotografije iz privatnog života Svetlane Bojković na kojima je njena porodica, prijatelji, period odrastanja i mladosti i na taj način se bliže upoznaju sa detaljima o životu naše proslavljene glumice, koji nisu toliko poznati u javnosti.

U svojoj poluvekovnoj karijeri, Svetlana Bojković dobila je veliki broj nagrada i priznanja koje povrđuju njen status kao jedne od najvećih glumica na našim prostorima.

“Ona je dobila otprilike 50-ak nagrada, koliko ima i godina karijere, i sve najznačajnije nagrade od društvenih priznanja do nagrada u pozorištu, Dobričinog prstena, Joakima Vujića, Zlatnog ćurana i tako dalje i, naravno, Sterijine za životno delo. Takođe je dobila najvišu filmsku nagradu, ona je proglašena od RTS-a za ‘Smrt gospođe ministarke’ za najbolju našu glumicu od početka televizije do te godine ’93”, podsetio je Maksimović.

S obzirom na značajne dramske uloge koje su doprinele njenoj umetničkoj veličini, kako je rekao, organizatori izložbe veruju da su ovom postavkom uspeli da na najbolji način predstave i potvrde bogat stvaralački i životni opus naše proslavljene glumice.

Izložbu prati i katalog sa autorskim i kritičkim tekstovima, biografiju, bibliografiju, kao i rezime na engleskom jeziku i foto ilustracije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.