Puškin: U veku okrutnom opevao slobodu

VIDEO K9: Na današnji dan, 6. juna 1799. godine, u Moskvi je rođen Aleksandar Sergejevič Puškin, ruski pisac, pesnik romantizma i začetnik realizma u ruskoj prozi.

0
640

Puškin je rođen u osiromašenoj plemićkoj porodici. Njegov pradeda bio je crnac iz Etiopije, doveden u Rusiju kao rob, ali ga je Petar Veliki usvojio kao svoje kumče.

Zahvaljujući ovakvoj porodičnoj istoriji, Puškin je odrastao na dvoru, a o njemu su se starale dadilje i učitelji, pa je od malena bio upućen na čitanje, kako je i razvio ljubav prema književnosti.

“Roman u stihovima, 1831. se pojavio taj Evgenije Onjegin koji je od prvog dana naišao na simpatije. On je podigao lestvicu u književnoj kritici, književnoj istoriji. Iako su mnogi izjednačavali Onjegina sa Puškinom, Puškin se distanciaro od tog svog junaka. Taj Onjegin, zna se, bio je dendi. Sećam se nekih stihova gde kaže da je na stolu imao “sto vrsta četki: nežne, grube, za nokte, kosu i za zube.” Mislim, to se sve tako lepo rimovalo, svi smo učili Pisma, Tatjanino pismo Onjeginu, “Pišem vam šta bih znala bolje i šta više mogu reći”, rekao je Slobodan Tornjanski, profesor Srpskog jezika i književnosti u penziji.

Tornjanski navodi da je Puškinu u Rusiji izgrađen kult ličnosti koji su u političkom smislu dostizali jedino Lenjin i Staljin, a tom kultu ličnosti doprinela je i Puškinova epska pogibija.

“To je jedna spletka dvorska, gde car Nikolaj nije mogao da trpi njegovu popularnost i njegovu otvorenost i on je jednog oficira Dantesa, francuza koji je glumio da je pripit, nagovorio da se napadno udvara na balu Nataliji Gončarovoj, koja se udala za Puškina, lepotica. Puškin je inače rođen u Moskvi, ovo se dešavalo u Petrogradu, i on je na balu došao po Nataliju, ona ga je odbila, on ju je vukao za ruku. Muž, koji je bio prisutan nije imao izbora, bacio mu rukavicu u lice i izazvani bira oružje. Dantes kao oficir, naravno, izabrao je pištolje za dvoboj. Puškin tome nije bio vičan. I kada su izašli na dvoboj, Puškin je od nervoze prvi pucao. Promašio ga je, kažu, za tri metra”, naveo je Tornjanski.

Dantes je nišanio u Puškina, pogodio ga u stomak i Puškin je sutradan, 10. februara 1837. godine, preminuo.

“Kada bi danas neko trebalo da ponese na Mesec ili na Mars knjigu samo jednog ruskog pisca, ne bi to bio ni veliki Čehov, ni Dostojevski, ni Tolstoj, bio bi to Puškin. Zato što Rusi u svakoj delatnosti koja nije književna i koja nije umetnička, za onoga ko je uspešan i za onoga ko je, kako oni kažu junačina, kažu “Pravi si Puškin!”. Od toga u Rusiji nema većeg komplimenta”, kazao je Tornjanski.

Danas u Novom Sadu jedna ulica na Grbavici nosi Puškinovo ime.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.