Pušači i ugostitelji ogorčeni zbog najave zabrane pušenja

Vest da se priprema novi zakon, znatno stroži od postojećeg, pušači i ugostitelji dočekali su razočarano i besno.

329

Jedni, jer će promet u lokalima verovatno znatno opasti, a drugi jer im se oduzima pravo da uživaju u svom poroku. Kao i u zemljama Evropske unije, kojoj težimo, i kod nas će pušenje na javnim i radnim mestima morati da bude ukinuto.

“Zabrana pušenja u kafićima ograničavanje je lične slobode i izbora”, kaže Slađana Staletović, koja se baš “našla” sa dve prijateljice na kafi. “Nepušač sam već nekoliko godina, ali se uglavnom družim sa pušačima. Treba ostaviti pravo izbora svakome, a ne može meni nikakav tvorac zakona da misli bolje od mene same. Po istoj logici, trebalo bi zabraniti i kioske brze hrane, jer i ona je nezdrava.”

Onima koji već pokušavaju ili samo žele da ostave cigarete, zakon će verovatno pomoći da brže preseku. Na omotima kutija duvana stajaće ne samo natpisi da je pušenje štetno po zdravlje, da ubija, već i jezive slike raka pluća, ili slične fotografije koje dočaravaju posledice pušenja.

Efekat bi trebalo da bude još manji broj pušača, a dosadšnjim preventivnim merama, već je broj pušača opao za oko 40 odsto. Zabrana pušenja na javnim mestima, kažu u Komisiji za prevenciju upotrebe duvana, trebalo je još ranije da krene, ali je duvanska industrija bila mnogo jaka.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.