Pupin – naučnik i vernik

VIDEO K9: O Mihajlu Pupinu se mnogo toga zna, a još više se ne zna, rekli su gosti naše emisije Otvoreni ekran. U svetlu polemike koja se vodi u nekim krugovima o tome koliko su nauka i religija u koliziji, istaknuto je da je život i delo ovog velikana primer da veliki naučnik može istovremeno biti i veliki vernik, koji živi po princima pravih vrednosti.

0
1054

Knjiga “Mihajlo Pupin – najveći hrišćanin među naučnicima”, grupe autora, jasno podvlači da bez duhovnosti i vere nema prave nauke.

Knjiga je prvobitno objavljena u januaru 1971. godine u malom tiražu i prošla neprimećena od strane tadašnje čitalačke publike, a ponovo je štampana kako ovo značajno delo ne bi palo u zaborav, kaže direktor Izdavačke kuće “Preporod” Dragan Pejovski.

“Preko 40 godina neke stvari o Pupinu se ne znaju. Ne zna se da je on napisao sedam knjiga, da je bio jako veliki naučnik i da je bio jako veliki vernik. Koliko ne znamo da je bio naučnik veliki i koliko je značio u svetu, toliko ne znamo da je bio jedan od najvećih vernika među naučnicima. Hteli smo da se ta nepravda ispravi i imali smo sreću da smo odmah nakon što smo izdali knjigu, dobili i nagradu na Oktobarskom sajmu knjiga u Beogradu 2016. godine za najbolju knjigu iz oblasti nauke i tehnike”, naveo je Pejovski.

Pupin je, kako je istakao, bio vrsni poznavalac Svetog pisma, a u svojim delima je isticao da naučnici, gledajući na pojavni svet i u svemu onom što prepoznaju u fizičkom svetu, vide analogiju između onog što je stvorio Bog, što ih upućuje na duhovnu reformaciju. Što je još važnije, istakao je Pejovski, Pupin je bio hrišćanin u svim poljima svog života, poštujući i sprovodeći prave hrišćanske vrednosti. Novcem od prodaje svojih brojnih patenata osnivao je fondacije i zadužbine.

“Taj novac koji je zaradio, gde se obogatio kroz svoj patent, počeo je da, u stvari, podstiče razvoj mladih ljudi. Pre svega želeo je da finansira mlade talentovane ljude i da ih školuje. Sa druge strane, želeo je isto tako da nešto ostavi iza sebe svom rodnom mestu, napravio je i u Idvoru postoji Memorijalni centar Mihajla Pupina, postoji u Zrenjaninu kuća Pupina, u Pančevu. Imao je nekoliko fondacija”, istakao je prof. dr Branko Kovačević, zamenik predsednika Upravnog odbora Fondacije “Mladen Selak”.

Svet u kojem danas živimo umnogome izgleda ovako zahvaljujući Mihajlu Pupinu. Njegov rad na polju praktične primene telefonije, sonara, rentgenskih aparata, bežičnog prenosa signala, zadužio je čovečanstvo generacijama nakon njega. Pupin nije bio samo veliki naučnik, već svestrana ličnost i jedan od najvećih srpskih lobista u svetu svih vremena u svetu i veliki hrišćanski filozof koji postavlja večito pitanje – Ko smo, odakle smo došli i kuda idemo?

“On kaže ovako: ‘Mene je nauka približila Gospodu Bogu Stvoritelju’. I on je vrlo često kritikovao crkvene dogme, znate, on je bio baš pravi hrišćanin. Onaj koji je govorio o plemenitim stvarima i čovečanstvu i o tome ‘Želja je Stvoritelja bila da se stvori raj na zemlji’. A zašto je stalno zlo? Zato što čovek ne prepozna dobro od zla. I gospod naučnike šalje na zemlju i oni će nas pre dovesti do Nebeskog carstva nego crkvene dogme”, rekao je Milan Božić, predsednik Fondacije “Mladen Selak”.

Privid je da su nauka i vera kontradiktorne i da jedna drugoj protivureče, naveo je Pejovski reči Mihajla Pupina iz jednog njegovog dela. To, zaključio je on, potvrđuje i činjenica da su od 10 najznačajnijih naučnika u istoriji civilizacije, njih sedam bili istinski vernici, poput Isaka Njutna, Robeta Bojla ili Majkla Faradeja.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.