Publikovan novi edukativni kalendar za decu “Životna sredina i zdravlje”

VIDEO K9: Institut za javno zdravlje Vojvodine objavio je novi edukativni kalendar za decu pod nazivom „Životna sredina i zdravlje“. Institut uz podršku Gradske uprave za zdravstvo publikuje ove kalendare od 2004. godeni, a namenjeni su radu sa decom predškolskog i mlađeg osnovnoškolskog uzrasta.

0
348

Edukativni kalendari namenjeni su zdravstveno-vaspitnom radu sa decom uzrasta 6 do 10 godina, uz prateću obuku za vaspitače, učitelje i zdravstvene radnike zaposlene u gradskim obrazovnim ustanovama. Ove godine, tema edukativnog kalendara za decu jeste „Životna sredina i zdravlje“.

U njemu su obrađene sledeće teme: 1) Zdrava voda za piće i rekreaciju; 2) Šta sve zagađuje vazduh? 3) Kako čuvamo i delimo hranu; 4) Smanjenje buke u gradu; 5) Pravilno razvrstavanje i uklanjanje otpada; 6) Briga o kućnim ljubimcima; 7) Čuvanje zelenila i rekreacija u gradu; 8) Čuvanje energije (čuvamo zimi – toplotu a leti – hladnoću; čuvamo vodu; čuvamo električnu energiju); 9) Ko brine o čistoći i lepoti grada i zgrada?; 10) Higijena u školama – šta učenici mogu da urade? 11) Moja pomoć da stan ostane čist i 12) Volontiranje za zdravlje i zdravu životnu sredinu.

Svaka tema u kalendaru praćena je odgovarajućim ilustracijama, kreativnim radionicama, igrama, kratkim vežbama i „linkom“ na internet stranicu, što omogućava savremen pristup u njenoj obradi. Kalendar se tokom cele godine nalazi u prostoru u kojem deca borave i svojim ilustracijama i porukama podstiče inicijativu za razgovor i interesovanje dece, a edukatorima omogućava da pokrenu temu i da se, u zavisnosti od potrebe i interesovanja, vrate na već obrađene oblasti.

U elektronskom obliku ovi kalendari dostupni su na internet stranici Instituta za javno zdravlje Vojvodine, www.izjzv.org.rs.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.