Ptičji grip potvrđen u Srbiji

VIDEO K9: Pojava ptičjeg gripa na teritoriji Srbije potvrđena je kod divljih labudova. Kako ističu stručnjaci, ovaj oblik ptičijeg gripa ne ugrožava ljude, te je H5N8 isključivo poguban po ptice. Trenutan broj zaraženih ptica nije registrovan, već se tek nakon uginuća evidetira zaražena jedinka. Bolest se blago širi, te je potrebno raditi pre svega na prevenciji.

0
516

Virus H5N8, ptičiji grip, potvrđen je u nekoliko mesta, dok po poslednjim saznanjima obolele jedinke prodanđene su i u Apatinu.

Ova vrsta virusa ne prelazi na ljude, dok od ukupnog broja ptica, kako navode stručnjaci, izuzetno mali broj je registrovanih jedinki koje su zaražene.

“Ono što je karakteristično jeste da se taj virus pojavio kod divljih ptica, a pošto su ptice pokretne, to se desilo tokom seobe i brzo se proširio širom kontinenta. Ono što je bitno kod nas je da je zabeleženo više slučajeva u raznim delovima Bačke i Banata. Što opet pokazuje da ptice taj virus brzo prenose zato što se one kreću po terenima i sada je situacija, da tako kažemo, pod kontrolom zato što je januar mesec, hladno je vreme, ptice su stacionarne, malo se kreću da bi štedele energiju. Tako da je sada naglo širenje od virusa nešto manje. Uskoro dolazi proleće, otopljavanje, tada će ptice ponovo početi da migriraju i kreću po velikim prostranstvima i treba biti zaista oprezan u tom periodu da se virus ne prenese i na domaću živinu”, rekao je dr Slobodan Puzović iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Važno je da se divlje ptice ne hrane blizu naseljenih mesta kako se ne bi tu i nastanile. Domaću živinu pre svega treba zaštiti kontrolisanim kretanjem i voditi računa da nemaju dodira sa divljim pticama. Lovcima se preporučuje da ne love divlje ptice kako ih ne bi uznemirili i kako one ne bi menjale svoje stanište, navodi Puzović neke od preventivnih mera.

“Ono što je suštinski bitno jeste da mi u principu ne možemo vakcinisati divlje ptice i pohvatati ih, znači taj virus će da mutira i menja sojeve, ali će i dalje egzistirati, postojati. Važno je reći da ovaj soj virusa H5N8 ne prenosi se na ljude, ali je opasan izuzetno za domaću živinu. Prevencija je pre svega da se ptice ne grupišu u okolini naseljenih mesta. Da bi divlje ptice udaljili od naseljenih mesta, ne treba ih privlačiti, ne treba ih hraniti i grupisati na jednom mestu jer se tada virus lako prenosi”, istakao je Puzović.

Nekoliko desetina jedinki, kako navodi Puzović, su registrovane kao zaražene. Procenjuje se da u Srbiji trenutno boravi nekoliko stotina hiljadaptica, te je kako ističe Puzović, naspram toga ovaj broj izuzetno mali.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.