Ptice truju i u Novom Sadu

VIDEO K9: U Novom Sadu je došlo do novog trovanja ptica, upozorili su iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Prema podacima ovog udruženja, od 2000. godine do danas zabeleženo je skoro 2000 slučajeva nelegalnog stradanja ptica, od kojih je vrlo malo počinilaca završilo na sudu, rekao je u emisiji Otvoreni ekran Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

0
526

Aktivisti Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije primetili su na Telepu, na uglu Bulevara patrijarha Pavla i Futoškog puta, semenke suncokreta koje su, kako sumnjaju, zatrovane furadanom.

Furadan je, kako navode, izuzetno otrovan i kancerogen pesticid koji može dovesti do smrti brojnih gradskih ptica, a od otrovanih ptica, koje bi poslužile kao hrana psima i mačkama, koji takođe mogu uginuti od otrova.

“Možemo reći da nas možda manje brine ako neko otruje pticu na 20km od grada, ali kada vam, praktično, u jedno naseljeno mesto, možda u nečije dvorište padne ptica koja je namazana bojnim otrovom, zaista moramo da se zapitamo ko su nam komšije, ko su ljudi koji nas okružuju i kakve su njihove namerer na kraju dana”, rekao je Ružić.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije vodi bazu podataka o slučajevima uništavanja ptica u Srbiji, iz koje se vidi da je od 2000. godine do danas, svakoga dana u našoj zemlji na različite načine u proseku stradalo 45 ptica.

“Naše društvo vodi jednu veliku bazu podataka, odnosno, svih slučajeva nelegalnog stradanja ptica na području kompletne Srbije i to u periodu od 2000. godine do danas. Posedujemo bazu sa gotovo 2000 takvih slučajeva, bilo da je u pitanju krivolov, nelegalno hvatanje ptica, trovanje i tako dalje, ali vrlo malo takvih slučajeva završi na sudu i neko ko je počinio takvo zlodelo bude kažnjen. Kada govorimo o trovanjima, nikada niko adekvatno nije kažnjen”, naveo je Ružić.

Bez obzira na ove porazne rezultate, u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije najavili su da će o ovom slučaju obavestiti sve nadležne institucije, kao i da će insistirati na detaljnoj istrazi kako bi se utvrdilo ko i zašto truje gradske ptice.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.