PSES o nametima u privredi

VIDEO K9: Nova sednica Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta održana je danas u zgradi Skupštine Vojvodine.

0
254

Članovi Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta sastali su se po 15. put kako bi, između ostalog, razgovarali i o novim nametima za privredu najavljenim usled primene Zakona o smanjenu rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama u preduzetništvu.

“Mogli bi da okarakterišemo da je položaj preduzetnika u Srbiji nezavidan, da su veliki nameti, da ne postoje odgovarajuće stimulativne mere i taj odgovor bi verovatno dobili kada bi pitali preduzetnike. Međutim, moramo da konstatujemo da je država nizom mera podržala preduzetništvo, rasteretila ga i dovela do nivoa održivosti. Koliki su poreski prihodi države u toj meri je moguće podstaći preduzetništvo, a sa druge strane ne zanemariti sve one kulturne, zdravstvene i ostale sfere društva. Sigurno da uvek postoje nove mere i novi nameti, ali sigurno ako imate dvadesetak mera rasterećenja kroz fiskalne obaveze, kroz uvođenje novih subvencija, naravno da se donosi i neki novi teret i namet”, rekao je Ivan Đoković, pokrajinski sekretar za privredu.

Novi nameti za preduzetnike usledili su primenom Zakona o smanjenu rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, koja podrazumevaju i ulaganje značajnih finansijskih sredstava privredničkih društava u te svrhe.

“Firme preko 100 zaposlenih i firme koje mogu da prime preko 100 zaposlenih, i svi oni koji rade sa decom ispod 14 godina su u obavezi da rade nove akte i pravilnike, za koje još uvek privreda nije upućena dovoljno šta je. Iz razgovora na terenu smo videli da su agencije još uvek nepripremljene i da to nije mala stavka za izdvajanje privrednika. Po nekim procenama za firme srednjih veličina bi trebalo uraditi izdvajanje do 700 hiljada dinara koje bi trebale da urade po tome, a to je po nama jedan nov namet u vremenu kada pričamo da privredu treba da rasteretimo”, istakao je Goran Nešić iz Unije poslodavaca Zrenjanina.

Pored razgovora o novim nametima za preduzetnike, na sednici se razgovaralo i o sferama u kojima će se razvijati preduzetništvo u narednom periodu. Novi predsednik Unije poslodavaca Vojvodine, Vladimir Lalošević, istakao je ovom prilikom neke od pravaca na koje će se Unija poslodavaca fokusirati u narednom periodu, a koje se tiču učešća mladih u privrednim sektorima.

“Ideja je da se mladi privrednici aktiviraju više i u funkcijama unutar Unije poslodavaca i u faktorima odlučivanja kako bi mogli da iznesu njihove probleme. Kako sam ja na granici mladog preduzetnika i nekoga ko je iskusan, znam sve probleme nekoga ko radi 24 časa, i čiji problem, nisam siguran kako da ga definišemo kao privrednički ili sindikatski, s obzirom da je on i čistačica i kuvarica i sve u svojoj firmi, ideja je da oni kažu šta da se poboljša da oni ne odu iz ove države”, kazao je Lalošević.

Na sednici je bilo reči i o procesu digitalizacije u sferi privrede koji bi olakšali radne uslove, kao i o uvođenju dualnog obrazovanja u školama u kojima postoje privredni predmeti, kako bi zainteresovani đaci mogli i praktično da primene svoja znanja iz ove oblasti, ali i kako bi se privreda uzdigla na jedan viši nivo u svim segmentima društva.

“Na nivou Republike Srbije imamo našeg člana u tom forumu koji će odlučivati o obrazovanju, da se bar jedan čas na nivou polugodišta održi u smislu da se mladi ljudi, budući članovi ovog društva koji će privređivati upoznaju sa tim kao se preduzetništvo vrši, a i sa drugom stranom te medalje, sa sindikatima. Iskreno se nadam da ćemo naići na razumevanje kada je to u pitanju”, rekao je Goran Milić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine.

Na sednici je birano i novo rukovodstvo PSES-a, a bilo je reči i o aktuelnim privrednim kretanjima u Vojvodini u periodu od januara do marta ove godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.