PSES o nametima u privredi

VIDEO K9: Nova sednica Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta održana je danas u zgradi Skupštine Vojvodine.

171

Članovi Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta sastali su se po 15. put kako bi, između ostalog, razgovarali i o novim nametima za privredu najavljenim usled primene Zakona o smanjenu rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama u preduzetništvu.

“Mogli bi da okarakterišemo da je položaj preduzetnika u Srbiji nezavidan, da su veliki nameti, da ne postoje odgovarajuće stimulativne mere i taj odgovor bi verovatno dobili kada bi pitali preduzetnike. Međutim, moramo da konstatujemo da je država nizom mera podržala preduzetništvo, rasteretila ga i dovela do nivoa održivosti. Koliki su poreski prihodi države u toj meri je moguće podstaći preduzetništvo, a sa druge strane ne zanemariti sve one kulturne, zdravstvene i ostale sfere društva. Sigurno da uvek postoje nove mere i novi nameti, ali sigurno ako imate dvadesetak mera rasterećenja kroz fiskalne obaveze, kroz uvođenje novih subvencija, naravno da se donosi i neki novi teret i namet”, rekao je Ivan Đoković, pokrajinski sekretar za privredu.

Novi nameti za preduzetnike usledili su primenom Zakona o smanjenu rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, koja podrazumevaju i ulaganje značajnih finansijskih sredstava privredničkih društava u te svrhe.

“Firme preko 100 zaposlenih i firme koje mogu da prime preko 100 zaposlenih, i svi oni koji rade sa decom ispod 14 godina su u obavezi da rade nove akte i pravilnike, za koje još uvek privreda nije upućena dovoljno šta je. Iz razgovora na terenu smo videli da su agencije još uvek nepripremljene i da to nije mala stavka za izdvajanje privrednika. Po nekim procenama za firme srednjih veličina bi trebalo uraditi izdvajanje do 700 hiljada dinara koje bi trebale da urade po tome, a to je po nama jedan nov namet u vremenu kada pričamo da privredu treba da rasteretimo”, istakao je Goran Nešić iz Unije poslodavaca Zrenjanina.

Pored razgovora o novim nametima za preduzetnike, na sednici se razgovaralo i o sferama u kojima će se razvijati preduzetništvo u narednom periodu. Novi predsednik Unije poslodavaca Vojvodine, Vladimir Lalošević, istakao je ovom prilikom neke od pravaca na koje će se Unija poslodavaca fokusirati u narednom periodu, a koje se tiču učešća mladih u privrednim sektorima.

“Ideja je da se mladi privrednici aktiviraju više i u funkcijama unutar Unije poslodavaca i u faktorima odlučivanja kako bi mogli da iznesu njihove probleme. Kako sam ja na granici mladog preduzetnika i nekoga ko je iskusan, znam sve probleme nekoga ko radi 24 časa, i čiji problem, nisam siguran kako da ga definišemo kao privrednički ili sindikatski, s obzirom da je on i čistačica i kuvarica i sve u svojoj firmi, ideja je da oni kažu šta da se poboljša da oni ne odu iz ove države”, kazao je Lalošević.

Na sednici je bilo reči i o procesu digitalizacije u sferi privrede koji bi olakšali radne uslove, kao i o uvođenju dualnog obrazovanja u školama u kojima postoje privredni predmeti, kako bi zainteresovani đaci mogli i praktično da primene svoja znanja iz ove oblasti, ali i kako bi se privreda uzdigla na jedan viši nivo u svim segmentima društva.

“Na nivou Republike Srbije imamo našeg člana u tom forumu koji će odlučivati o obrazovanju, da se bar jedan čas na nivou polugodišta održi u smislu da se mladi ljudi, budući članovi ovog društva koji će privređivati upoznaju sa tim kao se preduzetništvo vrši, a i sa drugom stranom te medalje, sa sindikatima. Iskreno se nadam da ćemo naići na razumevanje kada je to u pitanju”, rekao je Goran Milić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine.

Na sednici je birano i novo rukovodstvo PSES-a, a bilo je reči i o aktuelnim privrednim kretanjima u Vojvodini u periodu od januara do marta ove godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.