Pšenica, simbol postojanja i prosperiteta

VIDEO K9: Leto u Muzeju Vojvodine obeležila je ove godine izložba "Pšenica – od njive do trpeze" koja je i publikovana u katalogu koji će sutra biti predstavljen javnosti.

0
16

Izložba “Pšenica – od njive do trpeze”, koja je, uz propratni program i radionice prikazana sve o ovoj žitarici na jedan fenomenološki način, obeležila letnji program u Muzeju Vojvodine, svoj život nastavlja kroz publikaciju koja je rezultat rada interdisciplinarnog tima stručnjaka – Aleksandar Medović, arheobotaničar, Filip Forkapić, inžinjer poljoporivrede, Aleksandar Antunović, etnolog, Ildiko Medović, arheolog i saradnik za edukaciju Dragana Vujaklija.

Pšenica se na prostoru Vojvodine uzgaja i konzumira od pojave prvih ratara i stočara. Tokom skoro 8.000 godina u ovoj plodnoj ravnici uzgajano je 5 vrsta hlebnog žita, od kojih su tri vremenom nestale. Izložba je ispratila put posejanog zrna pšenice kroz vekove, od uzorane njive, preko žetve, vršidbe, čišćenja i sortiranja, mlevenja, sve do krajnjeg proizvoda – kaše, hleba, ali i piva. Proizvodnja pšenice se razvijala od neolitske, preko industrijske revolucije sve do digitalnog doba i predstavlja sinonim postojanja i prosperiteta, kažu u Muzeju Vojvodine.

Katalog koji će biti predstavljen sutra u Dunavskoj 35 donosi tekstove o pšenici u praistoriji, o obradi zemljišta, setvi, žetvi, vršidbi, skladištenju, preradi… Posebnu pažnju bude tekstovi o agrarnim ritualima i obrednoj praksi, gde je imala veliku ulogu, ali i pšenici na trpezi, od praistorije do antike, uz obilje recepata.

Na promociji publikacije će govoriti mr Tijana Stanković Pešterac, direktorka Muzeja Vojvodine, dr Sanja Mikić sa novosadskog Instituta za ratarstvo i autori. Predstavljanjem kataloga „Pšenica – Od njive do trpeze“ svečano će biti zatvorena istoimena izložba koju je od maja do septembra posetilo više od 25.000 posetilaca.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.