Pšenica, kako dalje?

VIDEO K9: Pšenicu su ove godine mnogi proizvođači sejali zbog slame i to im je bila jedina dobit, ukoliko su stočari, rečeno je između ostalog na Forumu "Pšenica I čin - kako dalje...?" u Utrinama.

0
59

Zbog visokih troškova proizvodnje, pšenica pojedinim ratarima služi samo kao bitan međuusev i „kako god da rodi dobro je”, ali se posle za prodaju prozivaju mnogi pa i država, čulo se prošle nedelje na Forumu “Pšenica I čin – kako dalje…?” održanom 2. novembra u Utrinama, na gazdinstvu Tibora Berze.

Razlozi za ovu raspravu i predloge mera, između ostalog, su: nedostatak tržišta za pšenicu i niske otkupne cene, male potrebe države za ovom žitaricom zbog prehrambene sigurnosti, značajan pad potrošnje hleba, nedostatak otkupa zrna po kvalitetnim grupama (proteinska vrednost), nedostatak javnih skladišta po Zakonu o garancijskom fondu, sve manja upotreba sertifikovanog semena, ali i problami mlinara suočenih sa visokim troškovima prozvodnje, povećanjem cene struje i kamata kredita…

Uz ratare, koji se govorili o ovim temama, poziv za učešče u forumu dobili su predstavnici naučnih instituta i fakulteta, PKS, ministarstva poljoprivrede i trgovine, kao i stručnjaci, analitičari i mediji, a na skupu su se mogla čuti i iskustva iz Češke o tome kako ta država rukovodi viškovima u proizvodnji, kao i o tome da se nelojalna tržišna utakmica Rusije i Ukrajine nastavlja na štetu svih proizvođača pšenice u svetu.

Dalja proizvodnja pšenice u Srbiji mora biti značajna briga države, poruka je organizatora foruma.

Pre tematske rasprave okupili su se ratari koji su se bavili proizvodnjom semenske pšenice NS sorti preko kompanije iz Feketića, a kojima nije preuzeto seme plaćeno niti im je data mogućnost da preuzmu obrađeno seme u zamenu za dug. Kako kažu, neplaćeno je oko 3.000 tona zrna gazdinstvima iz Bačke, Banata, Stiga…

Sa rezimeom koji je sačinjen nakon rasprave, naveli su organizatori, biće upoznate nadležne institucije, kao što je to učinjeno i 2009. godine, kada je održan prvi forum o ovoj žitarici, nakon čega se do danas o tome celovito nije ni govorilo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.