Prvi pecaroši izašli na vodu

VIDEO K9: Oblačno i kišovito vreme ne ide na ruku ribolovcima, koji još uvek čekaju nešto više temperature kako bi izašli na vodu, mada u Ribolovačkom svazu Vojvodine kažu da već ima onih koji pecaju na Kanalu. Ono što sada može da se upeca jeste bela riba.

0
512

Na kanalima u Vojvodini vodostaj je stabilan, a Dunav je u porastu, te su se i dunavci napunili vodom, kažu u Ribolovačkom savezu Vojvodine, navodeći da bi za ribolovce bilo idealno kada bi ovakvi vodostaji ostali do kraja maja, kako bi riba u Dunavu mogla kvalitetno da se mresti.

“Sad, inače, što se tiče mresta, ovo je mart mesec. 1. februara je počeo lovostaj na štuku i on se završava krajem marta, a početkom marta je počeo lovostaj na smuđa i on se završava krajem aprila. Znači, ribolovci, sad grabljivica, štuka i smuđ nisu dozvoljeni za ribolov. Što se tiče samog soma, on je još malo u hibernaciji i nije se još pokrenuo iz onog njegovo zimskog sna”, naveo je Dušan Jovanović, predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine.

Jovanović apeluje na ribolovce koji pecaju u blizini gradilišta novog mosta da ne pecaju na ovom mestu, jer je tu ribolov zabranjen, te da policija vlasnicima čamaca koji su usidreni na plovnom putu ili u njegovoj blizini, piše kazne. Do zabrane je došlo na inicijativu kapetana koji ne mogu svojim brodovima bezbedno da prođu kroz to gradilište, ukoliko su tu usidreni i ribolovački čamci.

On kaže da i ukoliko bi se desio incident na ovom delu Dunava, kapetani ne bi imali nikakvu odgovornost prema nesavesnim ribolovcima koji biraju zabranjene pozicije.  Jovanović kaže i da nije neophodno pecati na ovom mestu, s obzirom da ima i drugih mesta gde se već sada može kvalietno pecati.

“Mesto gde riba najranije proradi svake godine je deo Kanala kod Srbobrana. Tamo se već lovi babuška, od dana do dana nekad uspešnije, nekad manje uspešno, ali ne možete doći kući bez ribe, sasvim sigurno . Znači, za one ribolovce koji su, eto, baš jako privrženi vodi, kojima i ne smeta neko loše vreme, to su pozicije gde je riba proradila”, rekao je Jovanović. 

On podseća i da u četvrtak, 16. marta, počinje veliko ribolovačko okupljanje na Sajmu gde će svi ribolovci moći da obnove ribolovački pribor pred sezonu. Na štandu Ribolovačkog saveza Vojvodine svi zainteresovani moći će i da kupe dozvole za ovu godinu, ali i da dobiju mape ribolovnih voda u Vojvodini.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.