Prvi pacijenti u Novosadskom sajmu

VIDEO K9: Privremena kovid bolnica u Hali 1 Novosadskog sajma juče je primila prvih desetak pacijenata, a danas ih je već oko trideset, izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

0
22

Prvi pacijenti oboleli od Covida-19 primljeni su juče popodne u privremenu kovid bolnicu na Novosadskom sajmu. Adaptacija je završena u petak, a na Sajam se primaju pacijenti sa srednje lakšom kliničkom slikom, koji ne zahtevaju intenzivnu negu, ali je zbog zdrastvenog stanja i mogućih komplikacija preporučljivo da budu pod nadzorom lekara.

“Po predlogu pokrajinskog sekretara za zdravstvo dr Zorana Gojkovića, tim Grada Novog Sada je zajedno sa Ministarstvom odbrane obezbedio celokupnu logistiku. Veliku zahvalnost dugujemo vojnicima, kao i volonterima i svima koji su pokazali odgovorost i doprineli da sve bude spremno u najkraćem roku. Postavljen je novi pod u hali, montirana neophodna oprema i obezbeđeni pristojni uslovi za boravak pacijenata, kao i bolničkog osoblja”, rekao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Ministar odbrane Republike Srbije dr Nebojša Stefanović naglasio je da je ohrabrujuće kad se vidi dobra saradnja lokalne samouprave, vojske i volontera koji su došli da pomognu u pripremi hale sajma za prijem preko 300 ljudi koji tu ovde imati priliku da biti zbrinuti.

“Kada je predsednik… Od kada je predsednik države dao naredbu, još tokom prvog talasa epidemije, da se vojska uključi u ceo proces u vezi sa kovid bolnicama, vojnici predano pomažu lokalnim samoupravama širom zemlje kako bismo što brže i lakše pobedili ovu bolest. Ogromnu zahvalnost dugujemo mladim ljudima, volonterima iz svih
delova Srbije koji se pridružili akciji formiranja kovid bolnica – rekao je ministar Stefanović i naglasio da je bolnički kapacitet Hale 1 352 kreveta, od kojih je za pacijente predviđeno 312, a za medicinske radnike 40″, kazao je Nebojša Stefanović, ministar odbrane Republike Srbije.

U privremenoj bolnici na Sajmu može da bude smešteno malo više od 300 pacijenata. Podsećamo da se u novosadskim bolnicama, bez Sajma, već nekoliko dana leči oko 560 pacijenata obolelih od korone, od kojih je tridesetak na respiratorima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.