Prvi arheološki park u Novom Sadu

VIDEO K9: Novi Sad u narednom periodu dobiće prvi arheološki park koji će biti lociran na Sajlovu, koje je inače poznato po arheološkim ostacima. U Arheološkom parku posetioci će moći da vide eksponate, ali sam i proces iskopavanja i očuvanja arheološlih otkrića.

0
1450

Predviđeno je da se prvi arheološki park nalazi na teritoriji Sajlova, između letnjikovca Vladike Bačkog, Veterinarskog instituta i aerodroma Jugovićevo, na čistini pored Bulevara Evrope.

Arheološki park je trenutnou fazi izrade idejnog projekta, a pregovori su u toku.

“To je nekad bio, u praistorijskom, antičkom i srednjovekovnom smislu, centar Novog Sada. Naselje koje je bilo Novi Sad, na teritoriji današnjeg Novog Sada. Mi kad kažemo grad Novi Sad, najčešće se tu misli na ovaj postosmanlijski period, kraj 17,18 i 19. veka. Međutim, život i naselja na teritoriji Novog Sada postoje još od paleolita, ako računamo i Petrovaradinsku tvrđavu, odnosno prostor Petrovaradinske stene. To ide od paleolita, neolita, bakarnog i bronzanog doba, antičkog perioda, srednjeg veka. Znači, mi govorimo o višemilenijumskoj bogatoj prošlosti naselja i života na teritoriji Novog Sada, koji uključuje i bačku i sremsku stranu Dunava. To je izrazito bogato naselje i mi imamo otkriveno na licu mesta preko 7.000 godina staro naselje koje u kontinuitetu postoji na prostoru Sajlova do dana današnjeg”, pojasnio je Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada.

Kako ističe Jokić, osim samog parka, ideja je da na ovom mestu budu izgrađeni muzej i amfiteatar, gde bi se održavala predavanja i edukacije, kao i radionice za sve turiste i posetioce. Planiran je interaktivni projekat koji podrazumeva saradnju stručnjaka, građana, volontera, u cilju što bolje realizacije i funkcionisanja samog parka.

“Taj arheološki lokalitet i to arheološko naselje postaje samim tim, dobrom organizovanom prezentacijom, otkrivanjem, transparentnošću, da se to tehnički uradi, da to bude dostupno, a opet sačuvano sa velikim brojem arheološkog materijala. Tamo bi, pored samog arheološkog nasleđa, arheološkog parka, bile i konzervatorske restauratorske radionice. Da svi turisti mogu da vide kako se na licu mesta obrađuje istorijsko arheološko nasleđe u vidu istorijsko-arheološkog materijala”, naveo je Jokić.

Arheološki park je zamišljen da, osim arheoloških istraživanja sadrži i ostale turističke atrakcije, kao što su edukacije, predavanja, etno-hrana i drugo. Kroz Arheološki park Novi Sad će posetiocima omogućiti da dožive novosadski druh kroz drugačiju dimenziju i steknu potpuniju sliku o istoriji grada, zaključio je Jokić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.