Prva pošta u gradu

VIDEO K9: Novi Sad vekovima vešto krije priče svog nastanka i razvitka u ono što je danas. Hroničar i publicista Zoran Knežev, nakon dugogodišnjeg istraživanja, prenosi nam svoja saznanja u knjizi "Novi Sad – priče iz prošlosti", među kojima se našla i jedna o prvoj pošti u Novom Sadu.

0
628

 vreme kada pošte, kakve danas znamo, nisu postojale, bilo je takozvanih mesarskih pošti. Mesari su, naime, prenosili poštu iz mesta u mesto kada su vozili meso.

U današnjem strogom centru grada, na uglu Zmaj Jovine i Dunavske ulice, prema rečima Zorana Kneževa, nekada se nalazila prva pošta u Novom Sadu.

“Tu je još za verme Petrovaradinskog šanca bila prva pošta Novog Sada. Otprilike, danas na samom ulazu u Dunavsku ulicu, u starim mapama iz 1698. je označena prva pošta u Novom Sadu. Posle imamo zapise da se tek 1748. godine pojavljuje 50 poštanskih stanica na celom prostoru Habsburške monarhije i, zvanično, Srpski dnevnik nam govori da je prva pošta u Novom Sadu bila 1853. godine”, naveo je Knežev.

Stari Novosađani su svoje poštanske pošiljke morali da šalju preko Petrovaradina, koji je imao poštu još od 1753. godine. Knežev navodi da je pošta u to vreme išla dva puta nedeljno, utorkom i petkom, a ljudi su predavali otvorena pisma.

1. oktobra 1853. otvorena je prva zvanična pošta u Novom Sadu, negde na početku Temerinske ulice.

“Prema drugom zapisu koji imamo, tu je pošta bila jedno dvadesetak godina i onda je prebačena u Šafarikovu ulicu, to je današnji prostor, danas na žalost više ne postoji ta kuća. To je prostor preko puta Uspenske crkve, gde je kada je probijan bulevar, srušene su te kuće. Bukvalno možemo reći gde je danas parking autobusa za Novo naselje. To bi bila neka lokacija druge pošte. Treća pošta se seli u Železničku ulicu. To je već tamo ’70-’80. godina 19. veka. Železnička broj 5 je bila treća pošta”, rekao je Knežev.

Knežev kaže da je 1899. godine pošta bila preseljena u sadašnju zgradu stare pošte na Trgu mladenaca, u kojoj je pre toga bio poznati novosadski hotel “Central”. 1927. godine na ovu zgradu je dograđen jedan sprat, a pošta tada dobija smisao današnje pošte.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.