Prva operacija hemofiličara u KCV

VIDEO K9: U Kliničkom centru Vojvodine je 17. maja ove godine urađena prva operacija kolena kod pacijenta obolelog od hemofilije. Ovaj težak medicinski i hirurški poduhvat uspešno je realizovao tim eminentnih stručnjaka.

0
1533

Hirurzi Kliničkog centra Vojvodine pre osam dana su obavili težak medicinski zahvat i po prvi put operisali pacijenta obolelog od hemofilije, odnosno od poremećaja zgrušavanja krvi.

Operativni zahvat je trajao dva sata i rađen je na levoj nozi pacijenta starog 31 godinu, koji zbog težine bolesti osam godina nije mogao da savije koleno.

“U maju mesecu, pre nekoliko dana, ugrađena je prva proteza kolena kod pacijenta obolelog od hemofilije. Na taj način mi se priključujemo Evropi, uključujemo se u svetske tokove, tako da pacijenti oboleli od hemofilije mogu biti kompletno zbrinuti u KC Vojvodine. Mi se, naravno, nećemo na ovome zaustaviti. Na našim redovnim konzilijarnim sastancima i pregledima pacijenata već imamo neku listu prioriteta, tako da za jesen mogu da najavim, ukoliko ne bude nekih izmena, a nadam se da neće, pacijenta kod koga ćemo u jednom operativnom zahvatu ugraditi totalne proteze u oba kolena”, rekao je prim. dr Veselin Bojat sa Klinike za ortopediju.

Operacija je uspešno realizovana, postoperativni tok teče po očekivanom planu i pacijent je u fazi oporavka.

“Što se tiče postoperativnog toka, kod pomenutog pacijenta sve ide po planu. Bolovi i oticanje operisanog levog kolena su manji, tako da mi nesmetano radimo na vežbama pokretljivosti i mišićne snage. Pacijent je počeo da hoda uz pomoć pomagala, za sada ide sve po planu i kao što smo očekivali. Očekujemo da će funkcionalni oporavak postepeno biti sve bolji i bolji. Trenutno je pacijent na Klinici za ortopediju, posle se planira nastavak rehabilitacionog tretmana na na Klinici za rehabilitaciju KC Vojvodine”, naveo je dr Peđa Živanović sa Klinike za rehabilitaciju.

Hemofilija je retko oboljenje koje se klinički karakteriše krvarenjima u različite delove tela, uključujući zglobove i mišiće i vodi deformitetima zglobova.

“Savremeno lečenje bolesnika sa hemofilijom je, kako medikamentozno, tako podrazumeva i druge pristupe, uključujući fizikalno i operativno lečenje koji predstavljaju izazov, kako za hematologa koji treba da pripremi ovog bolesnika, tako i za hirurga koji radi izuzetno kompleksnu operaciju”, istakla je prof. dr Ivana Urošević sa Klinike za hematologiju.

U Vojvodini trenutno 150 ljudi ima poremećaj zgrušavanja krvi, od čega 100 pacijenata boluje od klasične nasledne hemofilije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.