Prskanje – glavni neprijatelj pčela

VIDEO K9: Pčelari su i ovog proleće širom Srbije u borbi protiv nesavesnog prskanja pesticidima zbog kojeg su u nekim mestima zabeleženi pomori pčela.

0
206

Kampanja mart – „Mesec zaštite pčela” dala je delimične rezultate, ocenjuju pčelari. Cilj je bio da se svi koji se bave pčelarstvom, poljoprivredom, zaštitom životne sredine uključe u javno-privatni dijalog i ukažu na probleme, izazove i moguća rešenja u borbi protiv trovanja pčela.

Ipak, upravo ovih prolećnih dana pčelari u Pomoravlju suočeni su sa pomorom pčela koje su otrovane prevashodno zbog ljudskog nemara i nesavesnog prskanja voća pesticidima.

“Imali smo dosta edukativnih predavanja, kako pčelarima tako i onima koji koriste insekticide tj. pesticide koje koriste u zaštiti svoji kultura kada i kako da koriste. Mi smo imali strašnih problema, a mislim da ćemo još uvek imati dosta dugo tih probelma zbog neodgovornih pojedinaca koji želi e baš danas da prskam svoje voće ko mi šta može”, govori pčelar Stojan Anđelković.

On dodaje da u zakon i propisi na njihovoj strani, ali da u slučajevim sudskog postupka pčelari vrlo često odustaju, zbog našeg nedovoljno brzog i efikasnog sudstva.

“Zato molimo sve poljoprivredne proizvođače da vode računa koje sredstvo koriste i kada ga koriste, ako moraju da koriste insekticide savetujem ih neka to bude kasno uveče negde oko 7 pola 8 časova, tada je što se tiče i temperature i situacije na terenu povoljno za prskanje, a naše pčele u to doba se vraćaju nazad, smiruju se i toliko ne lete”, navodi Anđelković.

Najveće štete i najveći pomori pčela dešavaju se baš u periodu cvetanja biljaka, stoga Anđelković apeluje na sve proizvođače da ne koriste nepropisnu primenu pesticida, a ako već prskaju biljke, da to čine noću kada pčele nisu aktivne.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.