Proverite podatke u biračkom spisku

VIDEO K9: Deo biračkog spiska za teritoriju Grada Novog Sada izložen je u sedištu Grupe za vođenje i ažuriranje biračkog spiska Gradske uprave za opšte poslove na Trgu mladenaca 7.

0
33

Uvid u deo Jedinstvenog biračkog spiska građani vrše putem računarske opreme unošenjem jedinstvenog matičnog broja u cilju provere da su upisani u birački spisak i da li su upisani podaci tačni.

Deo biračkog spiska za teritoriju Grada Novog Sada izložen je u sedištu Grupe za vođenje i ažuriranje biračkog spiska Gradske uprave za opšte poslove na Trgu mladenaca 7.

Zahteve za promene u delu ovog biračkog spiska, građani sa prebivalištem na teritoriji Novog Sada, odnosno interno raseljena lica sa boravištem na teritoriji našeg grada, mogu podneti Gradskoj upravi za opšte poslove do zaključenja biračkog spiska, odnosno do 18. marta u ponoć.

Takvi zahtevi se, uz odgovarajuće dokaze, podnose Gradskoj upravi za opšte poslove Grada Novog Sada svakog dana uključujući i vikendom, na Trg mladenaca 7, od 8 do 20 časova. Od 19. marta do 30. marta će se upis, brisanje, izmene i dopune ili ispravke biračkog spiska obavljati na osnovu rešenja Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Od proglašenja izborne liste, pravo na uvid i podnošenje zahteva za promene u biračkom spisku ima i podnosilac izborne liste ili lice koje on ovlasti po istom postupku po kome to pravo imaju i građani. Uz zahteve se prilažu ovlašćenje i potrebni dokazi.

Građani mogu od raspisivanja izbora za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije, najkasnije 5 dana pre zaključenja biračkog spiska, odnosno do 12. marta u ponoć, podneti zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u zemlji.

Za birača sa boravištem u inostranstvu, po podnetom zahtevu, biće upisan podatak da će ma parlamentarnim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu na osnovu rešenja Gradske uprave za opšte poslove, ukoliko ima prebivalište na teritoriji Novog Sada. Ovaj zahtev podnosi se najkasnije pet dana pre dana zaključenja biračkog spiska, odnosno do 12. marta u 24 časa, preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije.

U postupku vršenja uvida u birački spisak lice ovlašćeno za ažuriranje biračkog spiska, lice za pružanje tehničke podrške Gradske uprave za opšte poslove Grada Novog Sada i ovlašćeno lice podnosioca izborne liste, dužni su da postupaju u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita podataka o ličnosti.

Uvid u Jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave www.mduls.rs/registri/jedinstveni-biracki-spisak, unošenjem podataka o jedinstvenom matičnom broju građana.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.