Protokol za čistije i zelenije škole

VIDEO K9: U zgradi Skupštine Vojvodine danas je potpisan Protokol o saradnji koji se odnosi na realizaciju programa "Za čistije i zelenije škole u Vojvodini".

0
321

Program “Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” pokrenut je pre 11 godina, a sprovode ga Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i Sekretarijat za obrazovanje u saradnji sa Pokretom gorana Vojvodine.

Protokol za sprovođenje ovogodišnjeg programa potpisalo je 16 partnera – pet sekretarijata Pokrajinske vlade, Grad Novi Sad, “Vojvodinašume”, Svetska organizacija za zaštitu prirode – WWF, Udruženje „Čepom do osmeha“, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Pokreti gorana Novog Sada i Sremske Mitrovice, RECAN – fond za reciklažu limenki, kao i još dve privatne kompanije.

U ovoj školskoj godini za učešće u programu se prijavilo 128 vaspitno-obrazovnih institucija sa teritorije Vojvodine.

“Nastavljamo i ove školske godine naš veliki poduhvat koji već imamo 11 godina, ukupno jedanaest godina ozelenjivanje i što čistije da budu naše škole, naše obrazovne ustanove. Ukupno 18 obrazovnih ustanova u Vojvodini se javilo na javni poziv. Ja mislim iz svake sredine, iz svakog segmenta obrazovanja imamo predstavnike, kako osnovne škole u najvećem broju, tako predškolske ustanove, srednje škole i ostale naše ustanove”, rekao je Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar za obrazovanje.

Ukupan fond nagrada u ovoj akciji preći će sumu od 4 miliona dinara, kazao je Njilaš te dodao da se nada će obrazovno-vaspitne ustanove svojim aktivnim učešćem značajno doprineti kreiranju bolje i ekološki osvešćenije sredine kod nas.

“Bilo bi divno kada se o ovoj temi ne bi pričalo. To bi značilo da u našoj zemlji sve funkcioniše, da smo jedno odgovorno stanovništvo koje se ponaša po propisima, odnosno po nekom sopstevnom instinktu štiteći prirodu, ali to nije slučaj. I mnogobrojni primeri toga, kao i poslednji dani koji su iza nas govore koliki se alarm zapravo probudio kada shvatimo da nam je život u opasnosti”, kazala je Brankica Tabak, iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Prema njenim rečima, u godinama koje dolaze nadležni će staviti što je moguće veći akcenat na zaštitu životne sredine, a najvažnije je probuditi što veće interesovanje dece za ovu temu.

“To znači da smo se svi ujedinili ka istom cilju, prepoznali tu dečju energiju i njihovu volju da uče i svim kriterijumima koji su u Javnom pozivu raspisani… Njihovi profesori, nastavnici, učitelji, vaspitači, obrađuju sve teme i doprinose kako njima tako i nama, da kažem društvu u celosti”, dodala je Tabak.

Aktivnosti koje su do sada sprovođene u ciljnim ustanovanama, a koje će, kako je rečeno, biti nastavljene su edukativne i kreativne radionice, uređenje i ozelenjavanje vaspitno-obrazovnih ustanova, prikupljanje sekundarnih sirovina, uvođenje novih koncepata ekološke edukacije poput eko-kutka i sličnih, ali i uvođenje novih/proaktivnih metoda učenja u oblasti zaštite životne sredine.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.