Protiv seče Polojske šume

VIDEO K9: Prema regularnom planu seče Javnog preduzeća „Vojvodinašume“ trebalo bi da bude posečena i Polojska šuma kod Bačke Palanke, a na njeno mesto da budu zasađene nove sadnice. Ekološka udruženja širom Vojvodine, međutim, stala su u odbarnu ove 120 godina stare hrastove šume i uložila žalbe kako bi sprečili nestanak ovog jednistvenog ekosistema u Vojvodini.

0
248

Polojska šuma sa svojim starim hrastovim stablima, koja se nalazi na putu Novi Sad – Bačka Palanka, kod Čelareva, poslednja je takva na ovom području.

JP „Vojvodina šume“ u okviru planskog gazdovanja šumama planira da poseče 9 hektara hrasta lužnjaka, starog 120 godina. Protiv seče Polojske šume zauzela su se ekološka udruženje i pokreti, Udruženje za zaštitu šuma, Festival ekološkog pokreta Bačka Planaka, Udruženje SOS Bačka Planka i članice mreže „Pošumimo Vojvodinu“ koja broji 24 udruženja.

Sastanak sa JP “Vojvodinašume” završen je tako što je svako ostao pri svome stavu, pa su Udruženja koja su protiv seče Polojske šume uputila žalbu FSC organizaciji u Ženevi kao i njihovoj akreditacionoj kući u Beogradu, jer „Vojvodinašume“ ima sertifikat FSC o održivom gazdovanju šumama, koji je međunarodno priznat i podrazumeva principe očuvanja šume za budućnost kao neprocenjive vrednosti.

Ono što je od neprocenive vrednosti jesu i zaštićene vrste ptica koje naseljavaju Polojsku šumu, istakla je Arsić, pa bi sečom starog hrasta bio ugrožen i opstanak ovih vrsta, kao i celog ekosistema.

Udruženja će uputiti žalbu i nadležnim pokrajnskim sekreterijatima, a ako bude potrebno potrebno, napominje Arsić, braniće Polojsku šumu i fizički, kako bi sačuvali poslednje fragmente hrastovih šuma u ovim ravničarskim predelima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.