Protiv rodnog nasilja: “Zaustavi – zaštiti – pomozi”

VIDEO K9: Kako bi se žrtvama porodičnog nasilja pružila što bolja zaštita, potreban je snažan odgovor države na ovakve situacije. Pre svega, nasilje u porodici ne sme se tolerisati, dok sa druge strane država mora i da pruži snažnu podršku žrtvama. Zbog toga će tokom ovog meseca početi obuka novosadskih zdravstvenih radnika, kako bi lakše prepoznali nasilje, ali i žrtvama pružili adekvatnu pomoć i podršku, rečeno je danas prilikom predstavljanja projekta "Zaustavi- zaštiti- pomozi".

1833

Realizacijom projekta “Zaustavi- zaštiti- pomozi” obezbediće se adekvatan odgovor zdravstvenog sistema na problem nasilja nad ženama.

Ideja je da se kroz ovaj pojekat 1.500 zdravstvenih radnika u Vojvodini obuči kako bi se žrtvama pružuila odgovarajuća zaštita, kažu u Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo.

“Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, u koordinaciji sa NVO iz Kikinde, je koordinator projekta “Zaustavi- zaštiti- pomozi” koji će dati jednu jasnu poruku da je nasilje nedopustivo i da to nije samo lični i privatni problem pojedinca, nego kompletnog društva i svih nas zajedno”, istakao je doc. dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo.

 

 

“To podrazumeva edukaciju 1.500 zdravstvenih radnika, 50 timova koji će zahvatiti 350 predstvanika iz socijalne zaštite, pravosuđa i policije koji će učestvovati u funkcionisanju multisektorskih timova u sedam gradova APV. U ovih sedam gradova biće formirani pilot Centri za žene žrtve seksualnog nasilja”, navela je mr sc. dr Ivanka Savić, rukovodilac projekta.

Savić dodaje da iskustvo na ovom projektu treba da stvori model po kome će ovakvi Centri biti formirani i na teritoriji čitave zemlje.

“Obuka koja će se sprovoditi sa zdravstvenim radnicima se odnosi na obezbeđivanje jednog senzitivnijeg odgovora zdravstvenog sistema na obaveznu primenu protokola koje je donelo Ministarstvo zdravlja. On je donet pre nekoliko godina, ali još uvek nije u dovoljnoj meri zaživeo. Dakle, važno je da zdravstveni radnici lakše prepoznaju i budu slobodniji u komunikaciji sa žrtvama kako bi zaista došlo do adekvatne zaštite”, rekla je Biljana Delić iz Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.

Delić napominje da delovanje samog zdravstvnog sistema nije dovoljno, te je zbog toga ovim projektom predviđeno i unapređenje svih ostalih relevantnih sektora. Kako bi se ostvarila adekvatna zaštita žrtava nasilja u porodici MUP dosta radi na standardizaciji postupanja policajaca po prijavama nasilja u porodici.

“Važno je napomenuiti da smo u toku 2016. godine formirali timove za nasilje u porodicama na nivou svih PU u Novom Sadu. Oni su sastavljeni od predstavnika PU, predstavnika Centra za socijlni rad, javnih tužilaca i zdravstvenihz radnika. Na njihovim sastancima se razmatraju svi prijavljeni slučajevi nasilja u porodici, utvrđuje se da li su preduzete sve neophodne mere i donose se zaključci na osnovu kojih se utvrđuje da li je potrebno preduzeti i još nešto dodatno”, kazala je Daliborka Vojvodić Tomović, koordinatorka za praćenje nasilja u porodici Policijske uprave Novi Sad.

Prema podacima MUP-a, u 2015. godini je više od 30 žena ubijeno u partnerskom nasilju, dok je u prvih šest meseci ove godine život izgubilo njih ubijeno 20, što pokazuje da je konstantan porast slučajeva nasilja u porodici. Jedino rešenje ovog problema jeste multisektorska saradnja, zaključeno je na prezentaciji projekta.

Projekat finasira Poverenički fond UN za podršku akcijama eliminisanja nasilja nad ženama u iznosu od preko 530.000 dolara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.