Protiv požara delujmo preventivno!

VIDEO K9: Povoljne vremenske uslove mnogi će iskoristiti za čišćenje i krčenje svojih poseda. Iz JP Vojvodinašume upozoravaju da nekontrolisano paljenje suve trave i niskog rastinja u polju i pored puta, vrlo često uzrokuje požare velikih razmera koji se brzo šire. Stoga su apelovali na građane da da preduzmu pojačane mere zaštite od požara i da ne pale vatru na otvorenom prostoru, ako mesto za to nije predviđeno, vidno obeleženo i propisno obezbeđeno.

334

U proteklih trinaest godina je samo u Vojvodini stradalo oko 1.300 hektara šuma i obraslog šumskog zemljišta, a uzrok izbijanja požara je, prema statističkim pokazateljima, u više od 95 odsto slučajeva ljudski faktor.

Iz JP “Vojvodinašume” podsećaju građane da nepromišljenim ponašanjem mogu ugroziti sopstvenu i bezbednost drugih ljudi i imovine. Osim toga, u šumskom požaru ne strada samo vegetacija, nego i životinjski svet, a trajno se narušava i kvalitet zemljišta.

Zaostalu vatru ili manji požar, treba odmah ugasiti, pod uslovom da ne postoji opasnost po gasioca. U suprotnom, hitno treba pozvati vatrogasnu službu na broj 193, a u slučaju šumskog požara i najbližu šumsku upravu.

Na poziv nadležnih organa, potrebno je da uzmeti učešće u gašenju požara, kažu u “Vojvodinašumama”, što se posebno odnosi na vlasnike šuma i zemljišta koje su pod požarom ili kojima preti neposredna opasnost.

U “Vojvodinašumama” ističu da očekuju pomoć i od ostalih institucija, nevladinih organizacija, lovačkih udruženja, ekoloških pokreta i pojedinaca da podrže ovaj apel, jer požari godišnje nanose neprocenjive štete šumskom fondu Republike Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.