Protiv požara delujmo preventivno!

VIDEO K9: Povoljne vremenske uslove mnogi će iskoristiti za čišćenje i krčenje svojih poseda. Iz JP Vojvodinašume upozoravaju da nekontrolisano paljenje suve trave i niskog rastinja u polju i pored puta, vrlo često uzrokuje požare velikih razmera koji se brzo šire. Stoga su apelovali na građane da da preduzmu pojačane mere zaštite od požara i da ne pale vatru na otvorenom prostoru, ako mesto za to nije predviđeno, vidno obeleženo i propisno obezbeđeno.

0
368

U proteklih trinaest godina je samo u Vojvodini stradalo oko 1.300 hektara šuma i obraslog šumskog zemljišta, a uzrok izbijanja požara je, prema statističkim pokazateljima, u više od 95 odsto slučajeva ljudski faktor.

Iz JP “Vojvodinašume” podsećaju građane da nepromišljenim ponašanjem mogu ugroziti sopstvenu i bezbednost drugih ljudi i imovine. Osim toga, u šumskom požaru ne strada samo vegetacija, nego i životinjski svet, a trajno se narušava i kvalitet zemljišta.

Zaostalu vatru ili manji požar, treba odmah ugasiti, pod uslovom da ne postoji opasnost po gasioca. U suprotnom, hitno treba pozvati vatrogasnu službu na broj 193, a u slučaju šumskog požara i najbližu šumsku upravu.

Na poziv nadležnih organa, potrebno je da uzmeti učešće u gašenju požara, kažu u “Vojvodinašumama”, što se posebno odnosi na vlasnike šuma i zemljišta koje su pod požarom ili kojima preti neposredna opasnost.

U “Vojvodinašumama” ističu da očekuju pomoć i od ostalih institucija, nevladinih organizacija, lovačkih udruženja, ekoloških pokreta i pojedinaca da podrže ovaj apel, jer požari godišnje nanose neprocenjive štete šumskom fondu Republike Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.