“Protiv nasilja” i građanski i politički

VIDEO K9: Svaka vrsta protesta mora da ima i političku artikulaciju, što se pozitivno odražava i na dešavanja u Narodnoj skupštini, rekao je novinar Darko Šper komentarišući proteste Srbija protiv nasilja.

0
15

Naredni, 12. protest „Srbija protiv nasilja“, biće održan u Beogradu, kako su najavili predstavnici opozicionih stranaka, u subotu u 20 sati, zbog velikih vrućina.

Šetnja će, posle okupljanja ispred Skupštine Srbije, biti organizovana do RTS-a, takozvanom medijskom rutom.

Ovi protesti okarakterisani su i kao građanski i kao, što nekima naročito smeta, politički protesti.

Građani ne moraju da budu u političkim partijama, ali politika kao takva mora da ih zanima jer moraju da razmišljaju o tome ko će ih i kako sutra predstavljati u lokalnim, pokrajinskom ili republičkom parlamentu, kazao je Darko Šper.

Protesti i pritisci javnosti su do sada, kako je rekao, dali određene rezultate koji govore da od njih ne treba odustajati, poput nedavnog izveštavanja javnog servisa o okupljanju oko njihove zgrade ili izlasku poslanika martinovića sa sednice skupštine nakon uvredljive izjave o deci i kučićima.

U Novom sadu, međutim, ove nedelje nema protestnih šetnji. Umesto toga danas je ispred zgrade Banovine organizovano je, kako ranije najavljeno, u okviru protesta “Srbija protiv nasilja”, obeležavanje godišnjice otkako su privatno obezbeđenje i policija zaustavili građane koji su hteli da se obrate odbornicima na sednici gradskog parlamenta na kojoj je usvajan sporni Generalni urbanistički plan grada do 2030. godine. Nakon konferencije za medije izveden je performans – prolivanje zelene boje na fotografije sa prošlogodišnjeg protesta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.