Protiv izmene Zakona o referendumu

VIDEO K9: Peticiju protiv izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi danas su u Skupštinu Srbije predali predstavnici civilnog sektora. Protest protiv donošenja Zakona o referendumu i narodnoj inicijativni i Zakona o eksproprijaciji najavljen je za danas od 18 časova ispred Predsedništva u Beogradu u organizaciji inicijative "Kreni-promeni" i više ekoloških udruženja.

0
11

Peticiju sa prikupljenih 68.000 potpisa protiv izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, predstavnici više organizacija civilnog sektora predali su danas u Skupštinu Srbije.

Direktor kampanja udruženja Kreni-promeni Savo Manojlović rekao je novinarima ispred Skupštine da se tim zakonom, kako je naveo, „otima“ suverenost od građana, pre svega u pogledu narodne inicijative, jer bi se izmenom uvela overa potpisa koju će građanske inicijative morati da plaćaju više od 1,2 miliona dinara ukoliko bi želele da iznesu neki zakonski predlog.

Programska direktorka Građanskih inicijativa Bojana Selaković rekla je da se ta organizacijama godinama zalaže za promenu Zakona o referendumu, ali da je ceo proces oko rada na tom zakonu, koji je Vlada Srbije pokrenula 2019. godine, bio „loše vođen i netransparentan“. Sa 68.000 potpisa žele, kako je navela, da pokažu Skupštini da nema potrebe žuriti sa tim zakonom i da donošenje tako važnih zakona sa rešenjima o kojima nije dovoljno razgovarano „nije dobro i ostavlja prostor za potencijalne zloupotrebe“.

Peticiju su pokrenuli Udruženje za zaštitu zakonitosti i ustavnosti, Građanske inicijative, YUKOM, CEPRIS, Beogradski centar za ljudska prava i Kreni promeni.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.