Protestuju pijačari, prosvetari, privrednici

VIDEO K9: U blizini Vlade Srbije danas su istovremeno održana tri protesta. Svoje nezadovoljstvo iskazali su mali privrednici, pijačni prodavci i prosvetni radnici zaposleni u srednjim stručnim školama.

0
75

Pored pijačnih prodavaca i prosvetara, u Beogradu protestuju i mali privrednici koji traže prekidanje prakse finansiranja stranih investitora novcem građana i preusmeravanje tog novca u razvoj domaće privrede, te da se, kako kažu, prekine diskrminacija mama preduzetnica i da se smanje nameti na male zarade.

Prosvetari, osim protesta ispred Vlade, za četvrtak najavljuju štrajk u pojedinim školama koji će biti održan sa zahtevima da se smanji broj učenika u odeljenjima na 24, povlačenje iz procedure predloga o spajanju odeljenja od 5. do 8. razreda u nekim manjim osnovnim školama te isplatu novogodišnjih i svetosavskih nagrada za koje se vlada obavezala 2015. kako bi bio prekinut tadašnji veliki štrajk prosvetara, a što ni do danas nije učinjeno, rekla je predsednica Sindikata prosvetnih radnika ETŠ “Mihajlo Pupin” u Novom Sadu, Ivana Dokić. Unija sindikata prosvetnih radnika traži i da odnos plata bude 1:2:3.

Pijačne tezge u Novom Sadu, kao i u brojnim drugim gradovima širom Srbije, prazne su zbog masovnog protesta prodavaca koji su u Beogradu u blizini zgrade Vlade iskazali svoje nezadovoljstvo zbog uvođenja fiskalnih kasa na pijacama, koje bi trebalo da zaživi od 1. maja. Prodavci zahtevaju izradu zasebnog zakona koji bi regulisao pijačnu prodaju, a koji ih ne bi obavezivao da izdaju fiskalne račune. Pijačni prodavci su tokom protestne šetnje naveli da su nezadovoljni svojim položajem te poručili da država ne sme da im uvede fiskalne kase, jer bi se na taj način, kako kažu, ugasila radna mesta na pijacama od kojih mnogi ljudi u Srbiji žive.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.