Protesti u Prištini zbog Trepče, Vučića i Jablanovića

Lider Pokreta "Samoopredeljenje" Aljbin Kurti je sa današnjeg protesta u Prištini zatražio od premijera Kosova Ise Mustafe da do ponedeljka u 16 časova razreši aktuelnoig ministra za povrartak i zajednice Aleksandra Jablanovića.

792

Kurti je Mustafi uputio ultimatum nakon što je od demonstranata zatražio da se dizanjem ruke izjasne o tome da li Jablanović treba da podnese ostavku, što su okupljeni i učinili.

U međuvremenu pojedini učesnici protesta su kamenjem gađali zgradu Vlade Kosova, kao i pripadnike Kosovske policije. Veći incident sprečilo je obezbeđenje protesta, a napadači su se povukli u masu.

Protest je zvanično završen, ali mnogi učesnici sa celog Kosova još nisu otišli sa Trga Ibrahima Rugove i Skenderbega.

Nekoliko hiljada građana, među kojima su i lideri opozicionih stranaka, organizovalo je danas protestnu šetnju ka zgradama Vlade i Skupštine Kosova kako bi iskazali nezadovoljstvo povodom situacije sa kombinatom Trepča.

Učesnicima protesta obratile su se i predstavnice Udruženja majki nestalih i ubijenih Albanaca tokom sukoba na Kosovu.

Učesnici protesta traže ostavku ministra za povratask i zajednice Aleksandra Jablanovića, a traže i da Vladu napusti bivši premijer i saadašnji ministar spoljnih poslova Hašim Tači.

Jedna od parola koja se izdvajala je i “Isu damo, Kosovo ne damo”.

Kako su juče pojedini mediji pisali, protest je i protiv posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Kosovu koja se dogodila 14. januara ove godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.