Protesti protiv rehabilitacije Nedića ispred Višeg suda u Beogradu

Pred zgradom Višeg suda u Beogradu, u kojoj se danas održava ročište po zahtevu za rehabilitaciju Milana Nedića, predsednika vlade u okupiranoj Srbiji, protestuje nekoliko desetina građana, pripadnika i simpatizera Komunističke partije, kao i organizacije Žene u crnom.

416

Nedaleko od njih je i manja grupa lica i sa transparentima “Spasavanje Srba nije zločin” i velikom zastavom sa likom Dimitrija Ljotića.

Protivnici rehabilitacije i grupa koja je podržava nisu prestajali da viču jedni na druge. Na sreću, nije bilo većih incidenata.

Nedić je odlukom Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njegovih pomagača proglašen ratnim zločincem 1945. godine.

Zahtev za postupak rehabilitacije podneli su Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtva komunističkog terora, kao i Nedićevi potomci.

U zahtevu se traži da se utvrdi da je Nedić bio žrtva progona i nasilja iz političkih razloga i osporava se da je izvršio samoubistvo prilikom isleđivanja.

Nedićeva vlada raspuštena je malo pre oslobođenja Beograda, posle čega je on prebegao u Austriju, ali je vrlo brzo izručen jugoslavenskim vlastima.

Jugoslovenske vlasti u izbeglištvu su lišile Nedića čina generala zbog saradnje sa okupatorom.

protest -nedic 1-foto Kanal 9

Protest ispred suda nije jedini koji će biti održan danas pošto će i, kako je najavaljeno, organizacija Antifašistička akcija organizovati u četiri grada Srbije proteste zbog procesa rehabilitacije Milana Nedića, kako kažu, srpskog fašiste i predsednika Vlade Srbije u vreme nacističke okupacije tokom Drugog svetskog rata

Kako je najavljeno, jednočasovne protestne akcije trajaće sat i po i biće organizovane u Beogradu, Zrenjaninu, Kraljevu i Šapcu, tačno u podne.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.