Protest zbog smene direktorke Visoke poslovne škole

VIDEO K9: Deo studenata i zaposlenih u novosadskoj Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija protestovao je juče ispred zgrade Vlade Vojvodine zbog smene direktorke ove ustanove, Dragice Tomić. Oni smatraju da se protiv ove ustanove vodi dugogodišnja kampanja, te su, kako kažu, odlučili da se tome suprotstave.

1508

“Nećemo politiku u visoko obrazovanje”, „Šta je za vas demokratija?”, „Zašto Pokrajinska vlada krši Zakon o visokom obrazovanju”, “Vratite studentima budžetska mesta”, samo su neki od transparenata koje su nosili studenti i zaposleni koji smatraju da je Pokrajinska vlada nezakonito i protivustavno smenila Dragicu Tomić sa mesta direktorke te ustanove.

“Mi smo ovde ispred Visoko poslovne škole strukovnih studija i okupili smo se kao akdemski građani i naučni radnici ispred celog kolektiva da dobijemo nekakve odgoore. Želimo od pokrajinsko sekretara da nam da odgovore – ko je hrabar da krši zakon i donosi protivustavne odluke, odnosno da ruši Ustav Srbije koji garantuje autonomiju Univerziteta i visokih škola”, izjavila je Tamara Gajić, zamenica predsednika Saveta VPŠ.

Zaposleni na Visokoj poslovnoj školi ističu da nije bitno ko je direktor, već da je bitno da se zaštiti institucija, i da to nije privatna institucija već institucija studenata i svih građana.

“Ovo što danas vidite je jedan mirni skup gde mi želimo da iskažemo i ukažemo na određene probleme koji na smuče već duži vremesnki period. Kao što znate, već tri godine se vodi jedna kampanja protiv Visoke poslovne škole. Iz kojih razloga mi ne znamo, ali to se obično uvek radi pred upis. Izlazi se sa lažnim informacijama i mahinacijama”, Milutin Mrkša, predavač u VPŠ.

Prema njegovim rečima, škola je trebalo da bude ugašena na Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje, ali se to nije desilo zahvaljujući, kako je rekao „mudrim ljudima” u savetu. Na protestu je ukazano i da studenti ove škole nemaju pravo za budžetska mesta, te da od nekadašnji 200 studenata na budžetu danas nema ni jedan.

“Ovo što vidite ovde na ovim transparentima su samo neki od problema koji nas muče i postavlja se pitanje zašto Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj dopušta da se ovo događa? Drugo pitanje, zašto nikome daje odgovor za ovaj ovde zapaljeni auto koji ovde stoji već godinu i po dana ispred škole? Zbog čega su deca diskriminisana? Da ostavimo po strani zaposlene, zbog čega studenti nemaju pravo na budžet? Zašto jedino Visoka poslovna škola strukovnih studija u Novom Sadu, koja postoji 57 godina, nema prava na budžetska mesta”, pita Miloš Dragosavac, asistent.

Osim toga, rečeno je i da se studentima i zaposlenima preti sa nepoznatih mejlova i lažnih profila na društvenim mrežama. Kako kažu, napadaju ih nepoznate osobe samo zato što se zalažu za autonomiju ove ustanove.

“Jedan od razloga zašto smo mi danas ovde jeste što se vrši veliki pritisak na nas sa lažnih profila na društvenim grupama i ti pritisci stvarno utiču na našu produktivnost i na naš rad. Umesto da se bavimo nekim lepim studentskim pitanjima i da zajedno sa profesorima unapredimo visokoškolsko obrazovanje, mi moramo da se borimo sa raznim pritiscima”, naveo je Miloš Labović, predsednik Studentskog parlamenta VPŠ.

Na konferenciji za novinare koja je usledila nakon protesta, pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj pozvao je sve nadležne organe da istraže sve primedbe inspekcija. On je rekao i da je za njega autonomija univerziteta „ideal kome se klanja”, ali da je autonomija ove škole bila ozbiljno narušena postupanjem njenog rukovodstva. Dodaje i da je donoseći rešenje o smeni direktorke, postupio u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima.

Podsetimo, Vlada Vojvodine pre nedelju dana smenila je Dragicu Tomić sa mesta direktorke VPŠ zbog, kako je navedeno, sukoba interesa i nenamenskog trošenja novca, a na njeno mesto postavila Patrika Drida, profesora na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.