Protest u Novom Sadu održan za slobodu medija

VIDEO K9: U petak je u Novom sadu održan i četvrti protest "1 od 5 miliona" na kojem je tema bila i borba za slobodu medija.

271

Borba za slobodu medija bila je je centralna tema protesta “1 od 5 miliona – Stop krvavim košuljama” koji je u petak u cenrtu našeg grada okupio oko više hiljada građana.

Na platou Srpskog narodnog pozorišta govorili su novinari Gordana Suša, Branislava Opranović i Željko Bodrožić.

“Ovo je “zlatno doba” za njih, a mračno doba za nas!” objasnila je Suša u jednoj rečenici razloge za građanske proteste koji se iz nedelje u nedelju dešavaju u više od 50 gradova Srbije. Poznata novinarka je istakla kako je svim građanima koji protestuju širom zemlje zajedničko nezadovoljstvo stanjem u društvu i ocenila da je vlast u Srbiji ukinula pravo na objektivno i slobodno informisanje.

Ona je opisujući stanje u društvu i državi istakla kako je “pravo javnosti da zna” izvitopereno u tabloidnu proizvodnju straha, smrti i senzacije.

Prema njenim rečima, prošle godine su registrovana 103 napada na novinare u Srbiji, pre dve godine 92, pre tri 69, a 2015. – 58. Eto zbog čega će se neki priključiti pobednicima, a neki emigrirati iz zemlje.

Okupljenim građanima se obratio i novinar iz Kikinde Željko Bodrožić, koji je rekao kako su on i njegove kolege uspeli da i u najtežim okolnostima svakog petka izdaju svoje novine, te pozvao građane da i oni istraju u svojim protestima svakog petka. Većina medija u našoj zemlji se, prema njegovim rečima pretvorila u oglasne table i razglasne stanice režima.

Kolona se sa Pozorišnog trga ovog puta kretala Uspenskom i ulicama Jovana Subotića i Vojvode Bojovića, Bulevarom kralja Petra Prvog, Bulevarom oslobođenja, potom pored Futoške pijace Jevrejskom ulicom i zatim završila na istom mestu sa kog je i krenula.

Protest će, kako je najavljeno, biti održan i narednog petka, u isto vreme.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.