Protest u Novom Sadu – borba za ravnopravnost žena

VIDEO K9: Protest skup "Jedan od pet miliona - Stop krvavim košuljama" održan u petak, 8. marta, bio je posvećen borbi za ravnopravnost i prava svih žena u našem društvu.

0
365

Na osmom po redu protestu održanom na Dan žena, na Pozorišnom trgu govorile su poslanica u Narodnoj skupštini dr Aleksandra Jerkov, studentkinja Filozofskog fakulteta Saška Radujkov, direktorka Centra za geostrateške studije Dragana Trifković, Ivana Tanasijević iz Inicijative “Mame su zakon”, kao i novinar portala Žig info Milan Jovanović kojem je zapaljena kuća.

Trifković je u obraćanu građanima poručila da joj je čast da u Novom Sadu baš na 8. mart poziva na kako je navela, “linč, silovanje i nasilje”, kako ove skupove tumače predstavnici vlasti i režimskih medija.

Ivana Tanasijević je jedna od devet trudnica i majki koje se, uz narodnu poslanicu Tatjanu Macuru, bore za izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Ovaj zakon, podsetila je ona doneo je niz diskriminatornih mera prema ženama, među kojima je uslov da majka mora biti u radnom odnosu kako bi ostvarila određene finansijke benefite, čime su prekršena njena ustavna prava.

Studentkinja Saška Radujkov govorila je ponižavajućem položaju zaposlenih žena i stranačkom zapošljavanju.

Aktivisti Lige socijaldemokrata Vojvodine pojavili su se u velikom broju sa zastavama Vojvodine na početku protesta, odvojeno od organizatora i ostalih učesnika, ali su još tokom govora napustili skup.

Narodna poslanica Aleksandra Jerkov prisutnima je skrenula pažnju i da se na protestu vijore brojne zastave i Srbije, ali i Vojvodine istakavši da je svakome jasno koliko je Vojvodina lojalna Srbiji i koliko je dala zajedničkoj državi, te da građani Vojvodine nikome ne treba da polažu račune i da se pravdaju.

Učesnicima protesta su podeljene razglednice sa porukama žena koje su se suočile sa različitim oblicima diskriminacije.

Nakon govora, građani su u protestnoj koloni prošetali gradskim ulicama do tržnog centra “Promenada”.

Tokom protesta građani su lepili nalepnice na sedište Gradskog odbora Srpske napredne stranke. Iz Gradskog odbora SNS-a osudili su ovaj čin i naveli da je, kako kažu, “načinjena šteta na zgradi u ulici Ilije Ognjanovića u kojoj se nalazi sedište Gradskog odbora Srpske napredne stranke”.

U saopštenju se navodi da je primitivizam koji su donedavno širili samo po društvenim mrežama, a u čemu je, kako kažu, prednjačio Sergej Trifunović, sada preneli i na ulice gradova Srbije.

Gradski odbor SNS u Novom Sadu poručio je da je jedini put kojim Srbija treba da ide put mira, tolerancije i razvoja i smatra da je zbog toga neophodno što pre održati parlamentarne izbore.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.