Protest taksista u Novom Sadu

VIDEO K9: Novosadski taksisti započeli su danas protestne vožnje gradom, u znak podrške kolegama u Beogradu koje se bore protiv nelegalnog prevoza.

186

Vozila novosadskih taksi udruženja krenula su u 13 časova sa Mosta Slobode u protestnu vožnju gradom.

Taksisti su nezadovoljni zbog postojanja nelegalnog prevoza poput linijskih taksija, agencija za prevoz i drugih koji im, kako kažu, prave nelojalnu konkureciju. Zakon, ističu taksi udruženja, mora da se poštuje i oni od protesta neće odustajati sve dok država ne ispoštuje propise koje je donela.

“Problema u taksiju zaista ima mnogo. A mi tražimo samo jednu stvar, a to je da vlast sporvodi zakone koje je sama donela. Mi imamo s jedne strane, nikad strožiju regulativu vezano za taksi. Verujte mi danas je lakše dobiti dozvolu da vozite gradski autobus nego taksi. Onda imamo s druge strane udruženja građana kojima ustvari ne treba ništa. Doslovce im ne treba ništa sem vozačke dozvole i uzimaju nam posao”, rekao je Miodrag Grandić, direktor Crvenog/Red taksija.

Na svim ulazima u grad, prema njegovim rečima, postoji linijski taksi koji je takođe nelojalna konkurencija taksi udruženjima.

“Mi godinama pokušavamo da rešimo te probleme kroz institucije, ali nažalost ne uspevamo. Ništa nam drugo nije preostalo nego na ovaj način. Ja znam da ovo nije popularno. Pravimo problem našim građanima. Mi ne želimo da maltretiramo građane, ali jednostavno nešto moramo da uradimo da bi rešili svoje probleme. Mi se borimo za sopstvenu egzistenciju koju nam neko otima”, naveo je Grandić.

U protestnoj vožnji osim Crvenog i Red taksija, učestvuju i udruženja Pan taksi, Maksi Novosađani, VIP taksi, Siti taksi, MB taksi, Naš taksi, SOS taksi, Taksi Vojvođani i Delta taksi.

Grandić kaže kako je njihova osnovna zamerka ta što se zakoni ne sprovode. On je podsetio na to da je i stav nadležnog ministarstva da CarGo nelegalno radi i naglasio da inspekcije ne rade svoj posao.

“Izvršno organi, znači inspekcija, ne znam koliko policija ima veze s tim, komunalna policija sigurno. Ona pogotovo u Beogradu, ima prinadležnosti za taksije, ali očigledno da se to ne radi”, istakao je on.

Taksisti su se kretali od Mišeluka, preko Mosta slobode, Bulevara oslobođenja, Bulevara Jaše Tomića, Kisačke, Jovana Subotića, Šafarikove, Uspenske, Bulevara Mihajla Pupina, Žarka Zrenjanina, Stražilovske, Bulevara cara Lazara i Fruškogorske do Štranda, gde su oko 14 časova završili vožnju.

Nova protestna vožnja zakazana je za sutra u 13 časova, istom putanjom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.