Protest suspendovanih radnika Pošte u Novom Sadu

VIDEO K9: Suspendovani radnici pošte koji su obustavili rad pre 10 dana, okupili su se ispred glavne pošte u Novom Sadu kako bi izrazili nezadovoljstvo svojim položajem.

0
248

U novosadskim poštama i dalje traje obustava rada, a radnicima koji štrajkuju su uručene suspenzije u trajanju do 90 dana.

Oni su se okupili danas ispred Glavne pošte u našem gradu kako bi izrazili nezadovoljstvo odnosom države i preduzeća u kojem su zaposleni prema njima.

“Konkretno, suspenzije od strane poslovodstva, rukovodstva pošte su počeli da dele od sinoć u glavnim poštanskim centrima. Naravno, učinjeno je suprotno zakonu pošto su nam pre toga podeljeni radni nalozi koji apsolutno ne priznaje ni Zakon o radu niti Ustav Republike Srbije za koji smatramo da su više instance od kolektivnog ugovora na koje se naše poslovodstvo pozvalo”, rekao je Tomislav Mandić, radnik Pošte Srbije.

Vozači, kuriri post ekspresa, radnice na šalterima dobili su suspenzije, kazao je Mandić, a među su i majke kao najranjivija grupa. Prema njegovim rečima, roditelji će dobiti trećinu primanja, a to je oko deset hiljada dinara, dok zaposleni koji nisu roditelji dobijaju četvrtinu primanja, to jest oko sedam hiljada dinara.

“Naš raspon plata se kreće od 33 do 39 hiljada. Govorim za te neke najniže koeficijente u tehnologiji, u zavisnosti od radnog staža. Konkretno, u našem slučaju se desilo da smo mi već imali dva štrajka. Prvi je bio pre par godina, 2017. godine kada su naše kolege dobile 37 suspenzija. Potom smo imali u martu mesecu ove godine takođe štrajk gde smo, nažalost, bili ugušeni i nismo uspeli da izdejstvujemo ono za šta smo se borili”, navela je Nataša Dejanović, radnica Pošte Srbije.

Predloženo povećanje zarada, kako kažu, neće ih približiti republičkom proseku, dosadašnji pregovori u Vladi Srbije nisu urodili plodom, tako da su im protesti ostali jedini izbor. Tvrde da je u Novom Sadu do sada oko 300 zaposlenih dobilo suspenzije što je, kako navode, razlog više za negodovanje.

“Meni je suspenzija pokušana da se uruči pre pola sata i ja sam odbio. Ona je sad zalepljena na oglasnu tablu. Još uvek nisam pokušao da uđem u poštu, ali verovatno ne bih uspeo, jer postoje spiskovi svih suspendovanih i privatno obezbeđenje koje je pošta unajmila nam ne da da uđemo u poštu”, kaže Zoran Popnovakov, poštar.

Prema njegovim rečima, radnici traže ono što je obećano, a to je plata oko 50 hiljada dinara, dok je poslednja ponuda od 13 posto povećanja, kako je kazao, bila nepristojna.

U 15 časova održan još jedan protest uz podršku građana, organizovan putem fejsbuka, na kojem su okupljeni radnici ponovili svoje zahteve.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.