Protest “Studentske reakcije”

VIDEO K9: Izbori za Studentski parlament na Novosadskom univerzitetu zakazani su za 13. april. Lista "Studentska reakcija", međutim preti da će onemogućiti održavanje ovih izbora ukoliko im ne bude odobrena kandidatura.

0
40

Prostorije Saveza studenata na Filozofskom fakultetu juče su blokirali studenti koji podržavaju listu “Studentska reakcija” nezadovoljni odbijanjem njihove kandidature za Studentski parlament zbog navodno neispravnih potpisa podrške.

Grupa studenata danas je protestovala ispred Rektorata, a njihovi predstavnici imali su prijem kod rektora Univerziteta u Novom Sadu, Dejana Madića.

Nakon prijema kod rektora, izjavili su da im je Madić rekao da će prihvatiti žalbu koju su uložili i proslediti je Dekanatu Filozofskog fakulteta, kao i da će razgovori između Studentskog parlamenta i “Studentske reakcije” biti vođeni uz medijatora, odnosno dekanat Filozofskog fakulteta.

Dok se ovo dešavalo, iz Izborne komisije Filozofskog fakulteta, međutim, upućeno je saopštenje u kome navode da su podneli krivičnu prijavu protiv predstavnika izborne liste “Studentska reakcija”, zbog navodnog krivotvorenja i falsifikovanja izbornih dokumenata. Navode i da su, sumnjajući u verodostojnost potpisa podrške, ponudili studentima da im ponovo, besplatno prikupe potpise uz overu kod notara, ali da je ta njihova ponuda odbijena. Navode i da su u međuvremenu samo četiri studenta overila potpis kod notara, te je odlučeno da se odbaci prijava Studentske reakcije. Dodalju i da su ih kontaktirala dva studenta koja su im rekla da su njihovi potpisi krivotvoreni.

U “Studentskoj reakciji” kažu da prema važećim zakonskim propisima, overa potpisa kod notara za kandidovanje nije neophodna, a nakon saznanja o krivičnoj prijavi, poručili su da neće odustati od zahteva za kandidaturom te da će se obratiti prosvetnoj inspekciji i drugim institucijama, a ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, da će onemogućiti održavanje izbora za Studentski parlament, 13. aprila.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.