Protest sindikata povodom 1. maja – za dostojanstven rad

0
265

Okupljenim je sa kamiona poručeno da se protest održava na isti dan kao i pre 124 godine, kada je održan prvi radnički protest u Srbiji, a radnici su pozvani da kažu “Ua” onima koji misle da se sa 24.000 dinara mogu hraniti porodica i školovati deca.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da se danas na protestu sindikati bore za ista ona prava koja su na današnji dan 1886. tražili radnici u Čikagu. “Danas kada je trebalo da smo napravili više koraka napred, mi se borimo za iste stvari. Za tri osmice, da naše kolege za praznike mogu da odmaraju jer mnogi koji su zaposleni u trgovini danas rade”, rekao je Orbović na protestu u Beogradu.

On je rekao da je MMF najveći neprijatelj radnika u Srbiji jer je tražio smanjenje plata i penzija, i da se produže godine rada do penzije. “Motiv je da se njima obezbedi plaćanje kamata. Dug je isti, a na nama se štedi”, rekao je Orbović.

Zahtevi učesnika protesta su veće plate i dostojanstven rad, potpisivanje kolektivnih ugovora, povećanje minimalnih zarada i izmenu zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

On je dodao da se sindikati zalažu da se povećaju plate “da bi od njih moglo da se živi”, da se penzije vrate na nivo pre smanjenja i da traže “budućnost u Srbiji i da se za nju bore”.  “Jedino zajedno se možemo izboriti za bolje uslove života”, rekao je Orbović.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost” Zoran Stoiljković pozdravio je učesnike skupa rečima “dobar dan, osiromašeno radništvo, zaboravljeno seljaštvo, poniženi studenti i poštena inteligencijo”.

On je rekao da pretpostavlja da radnici protestuju jer im je dosta bede, “života od 1. do 1. (u mesecu)”, savijanja kičme i toga da ljudi sa završenim “školskim odmorom” upravljanju privredom. Stoiljković je rekao da oni koji su na urancima, a ne na protestu misle isto kao i sindikalci, ali da ne veruju da se nešto može promeniti.

“Mi smo došli da nešto uradimo i promenimo, i nećemo se maći dok to ne uspemo”, rekao je Stoiljković. On je poručio da vlast više ne može da računa da će radnici trpeti.

Savez sindikata Slovenije čestitao je telegramom radnicima u Srbiji 1. maj i izrazio nadu da će se sindikati izboriti za veća radnička prava, preneseno je sa kamiona.

Protestna šetnja, koju predvode dobošari, išla je Dečanskom ulicom preko Trga Republike ka Vladi Srbije.

Radnici su podeljeni u tri grupe nosili sindikalne zastave i transparente “Za veće zarade, vratimo dostojanstvo radu”, “1. Maj nije 1. April, ne šalite se sa radnicima”, ;”Ništa o nama, bez nas”.

Među okupljenima su i članovi Samostalnog sindikata “Frikom”, sindikata Nezavisnost “Imlek”, kao i Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi.

Protest “Protiv diktature” pridružio se sindikatima

Učesnici protesta “Protiv diktature” pridružili su se takođe protestu Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost” na Trgu Nikole Pašića. Okupljanje učesnika protesta počelo je jutros nešto posle 8.30 ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu gde se održava Prvomajski uranak.

Jedan od učesnika protesta “Protiv diktature”, koji se predstavio kao Edi, kazao je da današnji protest figurativno treba da prikaže šta se tačno dešava s narodom u Srbiji i na koji način vlast utiče na građane. “Ova vlast utiče na stanovništvo cele Srbije, svima je stavljena ruka u džep toliko duboko da mi ni za Prvi maj nemamo sredstva da makar Uranak napravimo kako treba”, kazao je Edi novinarima na Trgu Nikole Pašića.

Učesnici protesta prethodno su najavili da je planiran “istinski celodnevni Uranak”. Na skupu nije bilo uniformisane policije, ali je bilo primetno prisustvo policije u civilu. (N1)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.