Prvoseptembarski protest prosvetara

VIDEO K9: Unija sindikata prosvetnih radnika Vojvodine štrajkom i protestima započela je ovu školsku godinu. Nastava u školama koje su pri Uniji skraćena je na 30 minuta, a održani su i protesti prosvetnih radnika.

0
722

Prosvetari nisu odustali od namere da održe najavljeni zakonski štrajk u nameri da se na taj način bore za svoja prava, kažu u Uniji sindikata prosvetnih radnika Vojvodine (USPRV).

Svoje nezadovoljstvo u vezi sa novim Zakonom o pravima zaposlenih u javnom sektoru koji je u proceduri članovi Unije iskazali su skraćenim časovima na 30 minuta i protestom koji je održan ispred Školske uprave Novi Sad.

“Ne slažemo se sa mnogim stvarima i mislimo da taj zakon ne donosi ono što smo mi očekivali od njega. Odlučili smo se za ovaj protest koji će se u Vojvodini održati u većim mestima, u Sremskoj Mitrovici, Bačkoj Palanci, Zrenjaninu i Novom Sadu, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo prema tom novom predlogu zakona”, rekao je Konstantin Gušić iz USPRV.

Zakon je nejasan i o zaradama ne govori precizno, smatra Gušić i dodaje da su prosvetarima prethodnih godina obećavana povećanja zarada, ali da ta obećanja do danas nisu ispunjena.

“Zakon o javnim službama ne govori kako će se rešiti problem recimo platnih razreda. To nije ono što mi očekujemo, jer platni razredi ako se rade, oni treba da se rade za sve službe, za sve javne službe i za sve državne službe. To nije dobro rešeno i normalno da ima još niz stvari nedorečenih koje su trenutno u proceduri i koje ne garantuju nama ništa u budućnosti”, naveo je Gušić.

Prosvetari smatraju da je prosveta zapostavljena i da se o ovom sektoru ne vodi dovoljno računa.

Gušić je najavio da ukoliko vlast ništa ne promeni, prosvetari će nastaviti sindikalni način borbe kako bi ostvarili svoja prava.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.