Protest policajaca zbog pretučenog kolege 6. februara

VIDEO K9: Sindikat srpske policije organizovaće protest u ponedeljak, 6. februara, ispred zgrade Suda u Novom Sadu. Neposredni povod za protest je napad na novosadskog žandarma Borisa Jevrosimova, koji je prošle sedmice brutalno pretučen u Kisačkoj ulici. Policajci žele da ukažu na blagu kaznenu politiku u ovakvim i sličnim slučajevima, ali i da ohrabre sudije i tužioce da strožije kažnjavaju napadače.

0
412

Poslednji u nizu napada na policijske službenike koji se 25. januara dogodio u Novom Sadu neposredni je povod za Sindikat srpske policije da alarmira javnost i državne organe da je vreme da se zaustavi kriminalizacija društva, ističu u ovom Sindikatu.

“Mediji da prekinu da favorizuju kriminalce u javnosti u raznim rijaliti programima. Kriminalci postaju zvezde nakon svakog napada na policajce. Svesni smo da su i sudije i tužioci ljudi od krvi i mesa, da i oni treba sutra da prošetaju gradom sa ženom i decom, da se i oni plaše tih kriminalaca, želimo da i njima damo podršku i da ih ohrabrimo, da konačno počnu da primenjuju zakon u punoj meri”, naveo je za Kanal 9 Mile Lazarević iz Sindikata srpske policije.

Jedan od razloga za blagu kaznenu politiku u slučajevima napada na policajce, kako je rekao, delom jeste i strah.

“Svakako da ima i toga. To je sada pitanje šta je starije, kokoška ili jaje, kako je to počelo. Da li je sud prvo imao blagu politiku, ali sigurno da sada ima i straha, jer, jednostavno, utisak u javnosti i medijima je da tim ljudima niko ništa ne može”, rekao je Lazarević.

Izmena zakona u ovim slučajevima nije neophodna, rekao je Lazarević, ali je problem njegova primena u punom kapacitetu. Zakon ostavlja dosta prostora za adekvatno procesuiranje, kako je naveo, jer svaki napad na ovlašćeno službeno lice predviđa i zatvorsku kaznu, što, međutim, u našoj praksi nije čest slučaj.

Protest Sindikata srpske policije zakazan je za ponedeljak, 6. februar sa početkom u 5 minuta do 12 sati ispred zgrade Suda u Sutjeskoj ulici.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.