Protest podrške smenjenim tužiteljkama

VIDEO K9: Nakon Beograda, sutra će i u Novom Sadu biti održan protest podrške smenjenim tužiteljkama Bojani Savović i Jasmini Paunović.

0
101

Protest protiv smena tužiteljki pod sloganom “Ne damo naše Laure”, biće održan u četvrtak, 16. marta, od 17 časova, ispred zgrade Tužilaštva i u Novom Sadu u Sutjeskoj 3.

Protesti koji su započeli u Beogradu nose naziv po Lauri Koveši koja je simbol antikorupcionaške borbe koju su vlasti u Rumuniji smenile, a Brisel postavio za glavnu tužiteljku Evropske unije.

Na skupu će se prisutnima, kako je najavljeno, obratiti advokati i jedan sudija u penziji.

Advokatska komora Vojvodine nije se izjašnjavala po pitanju podrške ovom protestu.

Podsetimo, dan nakon što je šest osoba uhapšeno zbog malverzacija u EPS-u, tužiteljke Bojana Savović i Jasmina Paunović koje su izdale nalog za ovo hapšenje premeštene su iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Odeljenje za opšti kriminal u Beogradu.

Kako kaže Vladimir Beljanski, predsednik Advokatske komore Vojvodine, na Državnom veću Tužilaštva je da reši ovaj slučaj, ali ono što je zabrinjavajuće, dodaje on, jeste da se i zbog ovakvih slučajeva stvara nepoverenje građana u instituciju Tužilaštva kao i kompletnog pravosuđa u Srbiji.

Utisak je, kaže Beljanski, da pravosuđe postoji samo radi sebe, a ne radi građana kojima treba da omogući pristup pravdi te dodaje da se i pored boljih rešenja, u novim zakonima još uvek ne vidi izlaz iz ovog lavirnita.

Zahtevi i protesta koji će biti održan u Novom Sadu su vraćanje tužiteljki na radna mesta, smena višeg javnog tužioca u Beogradu Nenada Stefanovića i njegove zamenice Brankice Marić kao i smena republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.