Protest penzionera u Beogradu: “Vratite nam oteto”

Na Trgu Nikole Pašića u Beograda održan je protest penzionera nezadovoljnih zbog smanjenja penzija. Oni su se, nakon skupa, uputili u protestnu šetnju do Ustavnog suda gde su poručili sudijama da su "kadije sudile časnije od njih", a zatim su otišli do Vlade Srbije - institucije koja im, kako su istakli, pravi najviše problema, prenosi N1.

0
1034

Prema procenama policije, na skupu je oko 600 ljudi dok organizatori navode da je na skupu između 2.000 i 3.000 ljudi.

Penzioneri traži da im se vrati ono što im je “oteto i ukradeno.” Učesnici protesta nose transparente: “Pljačka penzionera nije reforma”, “Ukinite neustavni zakon”, “Hoćemo da živimo, a ne da preživljavamo”…

Tvrde da se od njihovih para finansiraju izbori i da se plaćaju strani investitori i zahtevaju da im se vrate penzije na nivo pre smanjenja.

N1 prenosi da su penzioneri su na protest pozvali sve predsedničke kandidate, a došli su Boško Obradović i Vuk Jeremić.

Član Izvršnog odbora USPS Zoran Ivošević istakao je, kritikujući Partiju ujedinjenih sindikata Srbije (PUPS), da sindikati treba da se bave socijalnim položajem te populacije.

“I Ustavni sud je odbacio zahtev za ocenu ustavnosti zakona kojim su smanjene penzije jer nije imao snage da se odupre političkim pritiscima pa je zakon koji je donet kao privremeni postao trajan”, rekao je Ivošević i podsetio da je sada odnos prosečne plate i penzije 100 prema 51,2 odsto.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.