Protest javnih službenika – prosvete, zdravstva, kulture i socijale

VIDEO K9: Nekoliko stotina sindikalaca okupilo se danas ispred Vlade Srbije kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo Nacrtom zakona o zaposlenima u javnim službama. Sindikalci traže da se nacrt zakona, koji je pred usvajanjem, odmah povuče iz procedure jer, kako navode, nepravedan i od zaposlenih u javnim službama pravi građane drugog reda.

0
910

Zakon o zaposlenima u javnim službama, koji je na pragu usvajanja, stavlja u diskriminatorski položaj radnike u zdravstvu, prosveti, socijalnoj službi, naučno-istraživačke i radnike u kulturi, tvrde u Novom sindikatu zdravstva Doma zdravlja Novi Sad.

 

“Odnosi se, pre svega, na veliku moć poslodavca koja se ogleda u tome da on može da poslodavac ima pravo da vas preseli, negde 50 kilometara od vašeg mesta stanovanja bez vaše saglasnosti i s tim što će vam plaćati najjeftinijeg prevoznika. Sa druge strane, za preselenje preko 50 km može biti uz vašu saglasnost. Zatim, može vas staviti na niže radmo mesto nekih 45 dana u godini, može vas dati drugom poslodavcu, privremeno ili trajno. Tako da svi kad ovo čuju pitaju se da li se to u Srbiji uopšte događa, ali je tako i, koliko sam čula, svega par zemalja u svetu imaju takav zakon”, rekla je dr Dragica Jankov Vidačić, potpredsednica Novog sindikata zdravstva Doma zdravlja Novi Sad. 

Dr Jankov Vidačić tvrdi da bi ovakav zakon bio protivustavan, stavljen i ispred Zakona o radu i ispred kolektivnog ugovora. Ona je istakla i da zakon direktno pogađa žene koje su većinski i zaposlene u ovim javnim službama.

 

“I sad vi možete zamisliti ženu koja dobije 50 kilometara udaljenosti da radi? Koliko će provesti u odlasku i dolasku s posla i celokupne organizacije svog privatnog života? Tako da smatramo da je ovo i veliki atak i udar na porodicu. Znači, vi postajete rob, postajete roba gde poslodavac može da manipuliše s vama, a na ovaj način se otvara i velika mogućnost samog mobinga – ako se nekad poslodavcu ne dopadnete, a danas su bile i moguće takve kombinacije, da se proglasite viškom ili da ste prekobrojni na datom radnom mestu, i da vas preseli na tako jedno udaljeno mesto”, navela je Jankov Vidačić.

Ovakav zakon, navela je ona, donosi se kako bi se ispunili uslovi Svetske banke i MMF o racionalizaciji zaposlenih u javnom sektoru, koji bi na ovaj način napuštali svoja radna mesta naizgled na dobrovoljnoj osnovi.

 

“Ovo su verovatno potezi Vlade koji idu u tom pravcu i s druge strane, ovde se otvara mogućnost privatnoj praksi. Videli ste da u Novom Sadu poslednjih meseci imate veliki broj novih domova zdravlja, novih ordinacija, tako da, oni se već negde pripremaju za taj zakon koji će stupiti u zdravstvu, kako će se sklopiti ugovor sa Fondom, da li hoće ili neće, to je stalno negde u izmaglici, smatra se da će biti ove godine, pa da će biti sledeće… Ali, pitanje je koliko građana Srbije mogu uopšte priuštiti sebi da odu u privatnu praksu”, kažu u sindikatu. 

Pod sloganom ”Javne službe – javno dobro. Odbranimo javno dobro!” u Nemanjinoj ulici svoje nezadovoljstvo Zakonom o zaposlenima u javnim službama su, osim članova Novog sindikata zdravstva Srbije, okupili su se predstavnici tri reprezentativna sindikata prosvete, kao i predstavnici sindikata Bas Beograd.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.