Protest 8. marta “Za sve nas!”

VIDEO K9: Sutra će, u petak 8. marta, biti održan novi protest "1 od 5 miliona" koji će biti posvećen borbi za bolji položaj žena u našem društvu.

0
280

Novi protest “1 od 5 miliona” u Novom Sadu i sutra će početi u 18 časova na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, a s obzirom da “pada” na Međunarodni dan žena, u celosti će biti posvećen borbi za prava i ravnopravnost svih žena u našem društvu, a glavni moto i poruka ovonedeljnog skupa će biti “Za sve nas!”

U skladu sa temom i porukom protesta, na Pozorišnom trgu će govoriti poslanica u Narodnoj skupštini dr Aleksandra Jerkov, studentkinja Filozofskog fakulteta Saška Radujkov, direktorka Centra za geostrateške studije Dragana Trifković i Ivana Tanasijević iz Inicijative “Mame su zakon”.

Učesnicima protesta biće podeljene razglednice sa porukama žena koje su se suočile sa različitim oblicima diskriminacije. Organizatori Protesta su na zvaničnim stranicama “1od5miliona Novi Sad” na Fejsbuku, Tviteru i Instagramu već pozvali žene da ostave poruku u kojoj će posvedočiti kako su se i kada suočile sa kršenjem svojih radnih, ljudskih i svih drugih prava, a razglednice sa njihovim svedočenjima, kako navode, biće poslate potpredsednici Vlade Srbije Zorani Mihajlović.

Ministarka Mihajlović u Vladi Srbije rukovodi Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost i jedna je od istaknutih predstavnica režima koje, zajedno sa vođom režima Aleksandrom Vučićem i ostalim stranačkim kolegama, svoju borbu za zaštitu žena isključivo vode ili u svom političkom interesu ili u slučaju kada su ugrožene njihove partijske koleginice i saradnice. Već je bezbroj puta potvrđeno kako niko od njih niti reaguje niti pokazuje empatiju sa ženama koje nisu iz vlasti i uz vlast, a koje svakodnevno trpe različite oblike nasilja i diskriminacije. To pogotovo važi za slučajeve u kojim su žene žrtve upravo nasilnika iz vlasti.

Posle skupa na Pozorišnom trgu, učesnici protesta će krenuti u uobičajnu šetnju gradskim ulicama, ali sa novom trasom. Kolona će se kretati duž Jevrejske i Futoške ulice, a zatim će skrenuti u Ulicu braće Ribnikara i preko ulica na Grbavici i Limanu stići do tržnog centra “Promenada”, gde se šetnja i završava.

“Organizatori traže način da snimak ovonedeljne šetnje sa najdužom maršrutom do sad dostave ministru odbrane Aleksandru Vulinu kao pomoćno nastavno sredstvo za vežbu usiljenog marša koju i on mora da prođe na tek započetoj predvojničkoj obuci”, navadeno je u saopštenju.

Protestnom skupu “1od5miliona” u Novom Sadu i ovog petka će se pridružiti novosadski studenti. Oni se ponovo okupljaju ispred fontane kod studentskog doma “Slobodan Bajić” u 17 časova, a na okupljanju će im govoriti studentkinja Akademije umetnosti Tea Vukadin.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.