Proterivanje ruskog jezika

VIDEO K9: Izbacivanje ruskog jezika i književnosti iz škola u Ukrajini komentarisao je profesor ruskog jezika i prevodilac Zoran Buljugić.

0
12

Kursevi ruskog jezika i književnosti više se neće predavati u Ukrajini, navodi se u ažuriranom nastavnom planu i programu koji je Ministarstvo prosvete objavilo na svojoj veb stranici.

Među predmetima koji su isključeni bili su „Ruska i strana književnost“, „Ruski jezik za opšteobrazovne ustanove sa nastavom na ruskom“ i nastava na ukrajinskom ili ruskom jeziku.

Iako će skoro sve ruske i beloruske knjige biti izbačene iz školskog programa, ministarstvo napominje da će dozvoliti neka dela autora koji su pisali na ruskom, ali čiji su „život i rad bili blisko povezani sa Ukrajinom“, kao što su Nikolaj Gogolj i Mihail Bulgakov.

Koliko je ovo pametan potez i da li bi trebalo izbaciti ruski jezik i književnost iz škola pitali smo profesora Zorana Buljugića.

Prema ažuriranom nastavnom planu i programu, kursevi strane književnosti u ukrajinskim školama sada će se fokusirati na dela pisaca kao što su Žan de La Fonten, Henri, Ana Gavalda i DŽozef Rot.

Ministarstvo je takođe najavilo da će ažurirati kurseve istorije u ukrajinskim školama „kako bi se uzela u obzir nova istoriografska dešavanja“.

Konkretno, ažuriraće kurseve ukrajinske i svetske istorije od 6. do 11. razreda kako bi uključio tekući vojni sukob između Kijeva i Moskve.

(KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.