Protekla nedelja na Produktnoj berzi

VIDEO K9: Terminski ugovori za novi rod kukuruza i suncokreta bili su protekle u fokusu trgovanja na novosadskoj Produktnoj berzi.

0
9

Ukupan promet na Produktnoj berzi Novi Sad protekle nedelje iznosui je 3.875 tona robe kada su u pitanju kukuruz, pšenica, soja i suncokret. Kukuruz je početkom prošle sedmice zabelažio pad cene i trgovan je za 22 dinara i 50 para po kilogramu bez PDV-a.

Nakon izveštaja USDA o kvartalnim zalihama i planiranoj setvi proizvođača u SAD-u došlo je i do oporavka cene, pa je kukuruz krajem prošle nedelje dostigao cenu od 23 dinara i 30 para po kilogramu bez PDV-a.

Soja od početka godina i dalje beleži rast cene, kaže Jakšić, a trgovana je i u širokom cenovnom rasponu od 66 dinara do 68 dinara i 50 para po kilogramu sa klauzulom „uz obračun kvaliteta“.

Ponderisana cena tokom prošle nedelje iznosila je 67 dinara 51 paru po kilogramu, a u odnosu na prethodni upoređujući podatak, cena soje viša je za 0,8%.

Jakšić naglašava da na cene kukuruza i soje na međunarodnom tržištu utiču i vremenski uslovi u Južnoj Americi, pogotovo kada je u pitanju kukuruz gde su upitni prinosi za kukuruz novog roda zato što je setva dosta kasnila, a vremenski uslovi i dalje su nepovoljni za novi rod.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.