Prosvetari tuže državu

VIDEO: Nakon više upozorenja Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prosvetari će biti prinuđeni da tuže državu jer im nije isplaćen deo zarada za juli i avgust 2014. godine, kažu u Uniji Sindikata prosvetnih radnika Srbije. Država će u tom slučaju, osim duga prosvetarima, morati da plati i sudske troškove.

0
1291

Resorni ministar Mladen Šarčević lane je zaposlenima u prosveti rešio razliku naknade za godišnji odmor koji je nastao u 2015. godini i sa septembarskom platom 2016. prosvetarima je isplaćen dug.

Međutim, kažu u sindikatu prosvetara, do današnjeg dana nije isplaćen dug iz 2014. godine koji je nastao na isti način, odnosno prilikom obračuna naknade za dva meseca godišnjeg odmora u 2014.godini. Zato su se prosvetari odlučili da tuže i na sudu potraže svoja prava.

“To je zakinuto za vreme godišnjeg odmora, po nekom čudnom obračunu koji je smislio pojedinac u Ministarstvu i to se sprovelo 2014. i 2015. godine, čak i 2013, ali je bilo mnogo manje. E, sad, 2013. je zastarela”, rekao je Milorad Ivančević, profesor u Gimnaziji “Laza Kostić”.

S obzirom da potraživanje novčanog duga zastareva u roku od tri godine, prosvetari su prinuđeni da do kraja jula tekuće godine podnesu tužbu Privrednom sudu, kako bi dobili svoj zarađeni novac, koji u proseku po profesorskoj plati iznosi pet do šest hiljada dinara.

“Za 2014. nije isplaćeno. Dogovor je bio da će biti isplaćeno do Nove godine, pa onda posle toga, a sad se ni ne spominje. U suštini, mi vidimo da se čeka da slučaj zastari”, navodi Ivančević.

On smatra da je njihova sumnja opravdana i da se čeka da dug zastari, jer tome ide u prilog činjenica da je dug iz 2013. otpisan, a i to da je prvo isplaćena 2015. godina.

“Država je neozbiljna, jer oni su spremni da idu u sudske sporove i da plate mnogo veće takse i mnogo veće troškove suda i advokata, nego što je iznos koji treba da daju zaposlenima. To dovoljno pokazuje neozbiljnost pojedinih ljudi do te mere da su oni na sporove koje su izgubili na Prvostepenom sudu dali nalog direktorima da se oni žale da bi to išlo na viši sud, da bi se otegao proces, da bi došlo do zastarevanja”, kazao je Ivančević.

On ističe da neće dočekati isti scenario i da će barem trećina od 100.000 prosvetnih radnika pokrenuti spor već za 10 do 15 dana. U pitanju je značajna suma novca koju država duguje zaposlenima u školstvu, a mnogo veći trošak će nastati u državnoj kasi ako se tom dugu dodaju sudski i ostali troškovi, ukoliko se problem ne reši za 15 dana, rekao je Ivančević.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.