Prosvetari nisu uzor deci

VIDEO K9: Kriza društva odražava se i u prosveti pa je pod uticajem medija i interneta vaspitna uloga škole sve slabija, kažu u Uniji sindikata prosvetnih radnika Vojvodine.

0
58

„Knjige, knjige braćo moja, a ne zvona i praporce“, ovom rečenicom Dositej Obradović je pokušao da objasni značaj edukacije, značaj škole i značaj kulture i vaspitanja koje time dobijamo.

U današnje vreme vaspitna uloga škole je izbledela, prosvetni radnici se često ograđuju i krivicu prebacuju na roditelje, sa konstantacijom da deca sve „nose“ iz kuće.

Deca na vaspitanje „od kuće“ ne mogu da utiču, ali mogu da shvate i prihvate neke moralna načela koja nauče u školu.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, Zvonimir Jović, kaže da je vaspitna uloga škole takođe obaveza.

Jović napominje da je prosveta deo društva i da se sve krize u njemu odražavaju i u prosveti, pa tako deca često imaju iskrivljena moralna načelu po uzoru na ono što im se plasira.

Jović je dodao i da na ovakvu situaciju veliki uticaj ima i nebriga države o prosvetarima, najviše male plate koje primaju, pa tako nastavni kadar i nije zainteresovan da se puno posveti đacima koji njih, sa druge strane, ne doživljavaju kao životne uzore jer, kako je rekao, vide koliko se muče i loše žive pa ideale nalaze u nekim drugima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.