Prosvetari: Nikakva zaštita zaposlenih u prosveti

VIDEO K9: Zbog poslednjih napada na prosvetne radnike, protestovala je grupa prosvetara i u Novom Sadu, koji apeluju na izmene zakona i zaštitu od fizičkog nasilja.

0
11

Nasilje u školama koje nastavni kadar trpi i od učenika i od njihovih roditelja prešao je sve granice. Sindikati prosvete odavno upozoravaju da sistem, a ni zakoni više ne štiti učitelje, nastavnike i profesore od fizičkog napada, što pokazuje peti slučaj fizičkog obračuna u poslednja dva meseca.

U Beogradu su danas na ulice izašli profesori i učenici 12. beogradske gimnazije kako bi ukazali na neprihvatljivo ponašanje prema prosvetarima u našem društvu, a nekolicina revoltiranih prosvetnih radnika se okupila i u centru Novog Sada.

Skup u Novom Sadu organizovan je, kako je rekla, u ratkom roku, a bilo bi ih mnogo više da kolege nisu zauzete obavezama zbog kraja školske godine, rekla je Aleksandra Avemaria, nastavnica Muzičkog obrazovanja u OŠ “Nikola Tesla”. Prosvetari su na Trgu slobode stajali sa natpisom “Ne znaš ti ko sam ja”, što je navodno izgovorio roditelj zbog kojeg je nastavnica biologije u osnovnoj školi u Beogradu završila u bolnici.

Podsetimo, direktan povod za poslednje proteste prosvetara su jučerašnji odvojeni incidenti u beogradskim osnovnom školama u kojima su, u školi na Vračaru roditelji napali učiteljicu pod optužbom da je fizički povredila njihovu kćerku, a na Novom Beogradu majka učenika napala nastavnicu biologije nezadovoljna zaključenom ocenom iz biologije njenom detetu.

Policija je uhapsila ženu koju krivičnom prijavom tereti da je u Osnovnoj školi “Jovan Dučić” na Novom Beogradu, nezadovoljna ocenom koja je zaključena njenom sinu, nastavnici uputila pretnje, vređala ju je, počupala za kosu i zadala joj više udaraca u predelu stomaka. Njoj je određen pritvor do 48 sati. Roditelji koji su napali učiteljicu u OŠ “Sveti Sava” saslušani su u policijskoj stanici.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučevićrekao je danas na sastanku s predstavnicima reprezentativnih prosvetnih sindikata da Vlada radi sve kako bi se poboljšao status svih radnika u prosveti.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović je, povodom ovih incidenata, između ostalog rekla da se pokazalo koliko su prosvetni sindikati i Ministarstvo pravde bili u pravu kada radi na izmenama i dopunama Krivičnog zakonika po kojima će zaposleni u prosveti biti tretirani kao advokati, što znači da će sankcije za napade na njih biti neuporedivo jače nego do sada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.